Recept van de week: Kattennasi

vr 19 januari 2018

Voor de liefhebbers van de Méditerrane keuken: een kersvers recept. Niet echt ingewikkeld en ook met ingrediënten die in Nederland en België verkrijgbaar zijn, te maken.
Alle recepten zijn bedoeld voor 4 personen.

Sinds de jeugdige kat van de verre buren besloten heeft bij ons in te trekken, komt ook het buurjongetje op bezoek. Een vroegwijs joch van een jaartje of acht, dat om het weekeinde bij z’n vader – onze buurman op afstand – logeert en dan doorgaans z’n vriendje ‘van toen hij hier nog woonde’ uit het dorp op sleeptouw heeft. Die kat was een ideetje van z’n vader: ‘heeft ie hier ook nog wat’, omdat z’n moeder in haar nieuwe flatje geen huisdieren wil. Maar ja, dat jonge katje ging niet zo best samen met het enorme poezenbeest dat de nieuwe wederhelft van pa al had ingebracht. Dat vluchtte dus bij elke gelegenheid (een openstaande deur was voldoende) naar dat adres een eind verderop. Honden geen bezwaar, die had ie binnen de kortste keren getemd. Ons ook; hij mocht – na overleg met de buurman – blijven. Dat was even slikken voor het buurjongetje, hij had dat katje zelf uit een nestje gekozen ‘vanwege dat witte puntje aan z’n staart’ en nou wilde het kreng alleen maar weg!
Op een dag stond ie schuchter aan de keukendeur, z’n kopgrotere vriendje Mohammed voorzichtig twee passen achter hem. Of ze de kat mochten zien. Nog nooit twee jochies zo dolgelukkig met een ontrouwe k*tkat zien spelen. Sindsdien komen ze om de andere week terug. Ze spelen met de kat, we praten wat, ze drinken (door mama verboden!) cola en ze eten in een moordend tempo m’n voorraadje kroepoek op. Dat kenden ze niet. Of ze dan ook weleens oosters hadden gegeten? Dat hadden ze niet. We spraken af dat ze daar dan de volgende keer maar eens mee kennis moesten maken: echte nasi! Dat wilden ze wel. Papa ook, dus die kwam mee. En we weten nu dat ook de kat graag een klauwtje mee-graait. Nog nooit zo alert m’n bordje moeten bewaken.

Ingrediënten:

Voor los erbij:
4 eieren
1 kleine komkommer
2 tomaten
wat blaadjes sla
kroepoek

Voor de saté:
4 ons kip- of kalkoenfilet
2 eetlepels ketjap manis (zoete ketjap)
scheutje plantaardige olie
klein scheutje azijn
¼ gevogeltebouillontablet
1 theelepel djaheh (gemalen gember)
½ theelepel ketoembar (gemalen koriander)
½ theelepeltje djintan (gemalen komijn)
½ theelepeltje sambal
1 grote teen knoflook (uit de knijper)

Voor de nasi goreng:
300 gram langkorrelige witte rijst
200 gram kip- of kalkoenfilet
2 eetlepels ketjap manis
2 eetlepels plantaardige olie
2 preitjes
1 ui
2 tenen knoflook
2 theelepels gember
1 theelepel koriander
½ theelepel komijn
½ theelepel kurkuma (geelwortel of koenjit)
1 theelepeltje sambal

Voor de pindasaus:
1 dl water
½ dl zoete ketjap
5 eetlepels pindakaas
2 tenen knoflook
2 theelepels sambal

Bereiding:

Van de saté:
Snij de kip- of kalkoenfilets in blokjes.
Maak in een schaal een marinade van alle ingrediënten (goed door elkaar roeren), meng de kip- of kalkoenblokjes er doorheen, dek af met folie en zet minstens een uur in de koelkast. Ga intussen verder met het bereiden van de rest.
Nadat de saté is uitgemarineerd, de blokjes aan prikkers rijgen en op kamertemperatuur laten komen. Bak ze daarna op (of onder) de grill – of met een scheutje olie in de koekenpan – knapperig en gaar. Zet ze weg en hou ze warm.

Van de nasi goreng:
Breng de rijst aan de kook met ruim water (het water moet een vingerkootje boven de rijst staan) en draai het gas uit; de rijst wordt later droog gestoomd.
Wie geen stoompan heeft kan de rijst op heel laag vuur onder voortdurend omroeren gaar koken, maar da’s een hoop werk en minder lekker.
Pel en snipper de ui, pel de knoflooktenen, snij de preitjes in dunne ringetjes (alleen het wit en dan zonder de buitenste bladen) en snij de kip- of kalkoenfilet in kleine stukjes.
Meng de droge kruiden in een bakje door elkaar.
Doe de olie in een ruime braadpan (er moet straks nog rijst bij kunnen) en laat heet worden, doe de kip- of kalkoensnippers erbij en bak ze snel aan. In het begin plakken ze even aan de bodem, maar dat gaat vanzelf over. Roer ze even om en vis ze uit de pan, zet ze weg.
Bak de ui aan in het bakvet van de kip- of kalkoenblokjes, knijp de knoflooktenen erboven uit en roer even om. Doe de ketjap, de droge kruiden en de sambal erbij en roer alles door elkaar, roer de kip- of kalkoenblokjes er doorheen. Roer snel de preiringetjes erdoor, doe het deksel op de pan en draai het vuur uit.

Van de pindasaus:
Pel de knoflooktenen.
Doe het water en de ketjap in een pannetje en zet op laag vuur. Roer er de pindakaas in los, als het vocht warm begint te worden. Knijp er de knoflooktenen boven uit, doe de sambal erbij, en roer tegen de kook aan tot een mooie gladde saus. Laat alles nog even onder goed roeren doorwarmen (niet koken!). Proef op smaak en voeg eventueel nog wat van één van de ingrediënten toe tot je het zelf echt lekker vindt.

Stoom intussen de rijst droog en gaar in de stoompan. Warm de nasiprut weer op en schep de hete rijst erdoor. Eventueel nog een scheutje olie erdoor en even laten aanbakken tot alles heet is.
Bak in een koekenpan 4 eitjes.
Schil en snij de komkommer en de tomaat in plakjes.

Versier de borden met een blaadje sla met daarop de plakjes komkommer en tomaat. Verdeel de sateetjes over de borden, en schep er naar eigen inzicht en trek nasi naast. Leg er een gebakken ei op. Geef de pindasaus en de kroepoek er los bij. En trek voor de verandering eens een biertje open. Al voegt een glaasje koude rosé ook prima. Maar thee mag ook hoor, dat blust meteen de sambal een beetje.

2 gedachten over “Recept van de week: Kattennasi”

    1. Kijk, Zuid-Frankrijk!

      Ik rommel wat Bert, het houdt het midden tussen een oelek en een badjak. Kan niet alle gewenste ingrediënten krijgen hier, maar we komen een heel eind.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven