Recept van de week: Noodrantsoenaardappelen

vr 2 maart 2018

Voor de liefhebbers van de Méditerrane keuken: een kersvers recept. Niet echt ingewikkeld en ook met ingrediënten die in Nederland en België verkrijgbaar zijn, te maken.
Alle recepten zijn bedoeld voor 4 personen.

Nee, ’t was geen doen de afgelopen dagen, met dat dikke pak sneeuw. Doordat ons smalle glibberpaadje langs het ravijn levensgevaarlijk onbegaanbaar was geworden, zaten we opgesloten. Goed, dan maar noodrantsoenen opmaken. Al moet je de term ‘nood’ niet al te letterlijk nemen, er wat best nog wat in huis, al oogde de koelkast akelig leeg (iemand vroeg me gisteren om een lege-koelkast-recept; bij deze Ine), maar er was nog wel een ferme bak brousse (Corsicaanse geitenkaas, lijkt op fromage blanc), een bosje bieslook, komkommer, tomaat… En ik vond nog een paar stevige aardappelen. Daar moest toch iets van te brouwen zijn. Ik bladerde wat door internet met ‘pomme de terre’ als zoekterm en kreeg tussen alle moderne onzinrecepten door ineens warme jeugdherinneringen voorgeschoteld. Gevulde aardappels met crème fraîche, in aluminiumfolie. Dat was ergens in de jaren zeventig heel erg in de mode in de Franse bistro die Nederland langzaam maar zeker veroverde. ‘Die gaan we maken’, dacht ik. Past ook prima bij dit koude rotweer dat helemaal niets meer met de Zuid-Franse subtropen te maken heeft. Bon, niet alles in huis, maar dan passen we het recept maar een beetje aan. En eerlijk gezegd vind ik mijn eigentijdse versie lekkerder dan die van toen. Probeer maar.

Ingrediënten:
4 grote aardappels
4 volle eetlepels brousse (of fromage blanc)
1 teentje knoflook
½ bosje bieslook
1 sjalotje
likje mosterd
zout en peper uit de molen

Bereiding:
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Boen de aardappels schoon en verpak ze (elk apart) in aluminiumfolie.
Leg ze op een bakplaat in het midden van de voorverwarmde oven en laat ze een uurtje garen.
Pel en snipper intussen het sjalotje, pel de knoflookteen.
Hak de bieslook fijn, hou een beetje apart voor de garnering.
Meng in een kom het sjalotje, de knoflook (uit de knijper), de bieslook, de fromage blanc, een likje mosterd en wat zout en peper door elkaar. Even proeven en eventueel nog een beetje oppeppen.
Pulk de aluminiumfolie open als de aardappels gaar en een beetje afgekoeld zijn. Snij ze overlangs doormidden, trek de helften een stukje uit elkaar en leg in het midden van elke aardappel een dikke klodder saus.
Serveer in de folie en geef er een frisse salade bij. Plus een stukje brood en een glaasje rood.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven