Recept van de week: Oeufs Benedicte

vr 30 maart 2018

Voor de liefhebbers van de Méditerrane keuken: een kersvers recept. Niet echt ingewikkeld en ook met ingrediënten die in Nederland en België verkrijgbaar zijn, te maken.
Alle recepten zijn bedoeld voor 4 personen.

Pasen. Dat wordt dus weer brunchen. Want het is me wel duidelijk dat de paasbrunch het nieuwe kerstdiner is geworden. Waar je ook kijkt, overal word je die onontkoombare paasbrunch zo’n beetje door de strot geduwd. Goed, brunchen we Paas.
Als ik de nieuwe trends goed begrepen heb zijn de chocolade-eitjes uit en de karamel/zeezout-eitjes in, doen we niet meer aan smoothies maar moet het soep wezen, en heeft de paasstol plaats gemaakt voor eerlijk boerenbrood. Ook de brunch zelf moet oppassen, want de brinner (= brunch/dinner) is in opmars en als het aan de supermarktrendmakers ligt gaan we helemaal voor ‘clockless eating’: inderdaad, de hele dag door eten.
Mij best, maar ik doe het wel op mijn manier. Met een oeroud klassiek gerecht dat ik nog steeds onweerstaanbaar lekker vind. Kun je me ‘s morgens, ‘s middags en ’s avonds voorzetten, maar het liefst tijdens een inmiddels blijkbaar ouderwetsche paasbrunch.
En omdat het weer hier in Zuid-Frankrijk net zo beroerd is als in Nederland en België, gaan we niet vooraf eerst gezellig met eventuele bezoekende koters eieren zoeken in de tuin, en we gaan ook niet het hele huis overhoop verstoppen: die eieren vinden ze straks vanzelf wel, op hun bordje.

Ingrediënten:

Voor de sauce hollandaise:
1 ei
25 cl crème fraîche
½ citroen
likje mosterd
witte peper

Voor de eieren:
4 eieren
4 sneetjes boerenbrood
30 cl sauce hollandaise
4 plakken bacon (of gerookte zalm)
beetje waterkers (of bieslook)
paar plakjes tomaat

Bereiding:

Van de sauce hollandaise (die eerst maken):
Pers de halve citroen uit.
Breek het ei in een pannetje en klop het los.
Verwarm de crème fraîche tegen het kookpunt aan in een ander pannetje.
Roer eetlepel voor eetlepel wat van de hete crème fraîche bij het losgeklopte ei, na een eetlepel of 5 een klein pitje onder het pannetje aansteken en de rest van de crème fraîche er beetje bij beetje bij doen en de massa al roerend laten indikken. Roer er op het laatst het citroensap en nog een likje mosterd door. Afmaken met wat peper en zout en het vuur uitdraaien.

Van de eieren:
Pocheer de eieren. Ik doe dat met een beetje onorthodoxe methode, maar het kan niet mislukken, ook als de eieren wat ouder zijn; op de klassieke manier (in water met azijn) lukt het alleen met kakelverse eieren.
Breng een flinke laag water aan de kook in een pan waarin vier eieren passen.
Bekleed een kommetje of een kopje met een flink stuk (plastic) huishoudfolie – zorg voor een ruime overlap – en breek hierin voorzichtig een ei. Pak de zijkanten van de folie bij elkaar tot een tuutje en bindt er strak een dichtbindertje of een stevig stukje draad omheen, zodat het ei er niet uit kan lekken. Herhaal de procedure en maak zo van elk ei een pakketje; leg ze alle vier met het tuutje naar boven in het kokende water, haal ze er na circa drie minuten weer uit.
Bak de plakken bacon knapperig in een koekenpan. Of haal de plakjes zalm uit elkaar en verwijder de donkere ‘dingetjes’.
Rooster intussen de sneetjes brood en verdeel ze over de borden.
Laat de sauce hollandaise weer warm worden.
Beleg elk sneetje brood met een plak bacon (of zalm). Maak de eierpakketjes voorzichtig open en laat een gepocheerd ei bovenop de bacon (of zalm) glijden.
Giet er ruimhartig sauce hollandaise over, geef nog een draai aan de pepermolen, bestrooi met wat waterkers of wat gesnipperde bieslook, leg er wat plakjes tomaat naast en serveer meteen.
Te vroeg voor een glaasje serieuze wijn? Kies voor een licht ‘bubbeltje’ (cava, prosecco, vino verde o.i.d.). Maar een sapje of een kopje kurkumathee mag ook hoor. Zelf hou ik het bij de uitstekende bruisrosé van de dorpscave.

2 gedachten over “Recept van de week: Oeufs Benedicte”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven