Recept van de week: Tompouce Provençale

vr 27 april 2018

Voor de liefhebbers van de Méditerrane keuken: een kersvers recept. Niet echt ingewikkeld en ook met ingrediënten die in Nederland en België verkrijgbaar zijn, te maken.
Alle recepten zijn bedoeld voor 4 personen.

Koningsdag vandaag. Was ik even vergeten tot ik vanmorgen de tv aanzette en de vroegste oranje-malloten alweer achter een zee van (nog geheel overbodige) dranghekken zag rillen in de ochtendlijke klammigheid. ‘Vanaf hoe laat ze daar al stonden’, wilde de slaperige verslaggever weten die er ook niks aan kon doen dat hij door zijn wakkere omroep op een onzalig uur z’n nest was uitgejaagd voor een live-verslag van de feestelijkheden. “Eh, ongeveer half zes”, meldde de koningsdagvierders monter, want ze wilden natuurlijk wel de eersten zijn; was ze tot op heden elk jaar nog gelukt. En inderdaad, ze moesten ook wel eens nòg vroeger op, als de koningsdag verder van hun woonplaats af werd gevierd. Ze hadden oranje snoepgoed meegenomen. Voor de koning. En voor prins Maurits, want die was ook pas jarig geweest.
Ik heb het niet zo op oranje, ik vind het gewoon een rotkleur. En als je het in eten stopt denk ik altijd – behalve als het om peentjes gaat – dat er vast een of andere onnatuurlijke kleurstof aan te pas komt met onaangename E-nummers en in het geval van oranje heb ik nog gelijk ook: E100 en E100(ii). Al zijn er ook natuurlijke alternatieven, zeggen ze. Maar zo’n tompouce met een juichend oranjegekleurd bladerdeegbovendekje (het officiële koningsgebak sinds 1967) zal ik niet gauw in m’n mond stoppen. Is hier in Zuid-Frankrijk trouwens ook niet te krijgen, tenzij op een lokaal koningsfeestje.
Nee, ik maak m’n eigen tompouces wel, al heet dat hier millefeuille. En niet met banketbakkersroom maar met echte slagroom en verse aardbeien. Lekker glaasje erbij, ieder z’n feestje.

Ingrediënten:
500 gram aardbeien
6 velletjes of een rol pâte feuilletée (bladerdeeg)
40 cl (slag)room
3 eetlepels suiker
1 zakje vanillesuiker
poedersuiker

Bereiding:
Verwarm de oven voor op 180 graden. Trek de blaadjes feuilletée-deeg voorzichtig van elkaar, snij ze in tweeën. Of rol de rol bladerdeeg uit en snij er 6 rechthoeken van. Leg ze (zonder papier) op een ingevette bakplaat, schuif die in het midden van de voorverwarmde oven en laat de plakjes in circa 15 minuten knapperig worden. Laat ze afkoelen.
Maak intussen de aardbeien schoon, kroontje eruit, en halveer ze. Hou een paar aardbeien achter voor de garnering.
Klop de slagroom stijf met de suiker en de vanillesuiker. Doe de massa in een spuitzak (of gebruik anders een vork of lepel) en verdeel een dikke laag slagroom over de eerste vier halfjes bladerdeeg. Druk er een laagje aardbeienhalfjes in (pas op dat de slagroom niet over de zijkant blubbert) en leg er een tweede halfje feuilelletée-deeg bovenop. Herhaal de procedure, met een derde feuilletéeflapje als toplaag. Bestrooi rijkelijk met poedersuiker en versier met wat achtergehouden aardbeien. Bewaar tot het serveren in de koelkast.
Gaat prima samen met een glaasje zoete witte of droge prosecco.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven