Recept van de week: Poulet Stroganoff

vr 4 mei 2018

Voor de liefhebbers van de Méditerrane keuken: een kersvers recept. Niet echt ingewikkeld en ook met ingrediënten die in Nederland en België verkrijgbaar zijn, te maken.
Alle recepten zijn bedoeld voor 4 personen.

Thuis smullen we tegenwoordig weer met enige regelmaat van ‘govjadina po-strogonovski, s gorchitseju’, maar dan met ‘kuritsa’ in plaats van ‘govjadina’, om het even in het Russisch te houden. Inderdaad, boeuf Stroganoff, maar dan met kip. Een klassiekertje dat lang in het verdomhoekje zat maar ineens weer helemaal hipster lijkt te zijn. En dat terwijl het oorspronkelijke recept voor het eerst werd opgetekend in 1871! Oké, toen ging het nog om blokjes runderbief met mosterd en zure room. Maar voor díe tijd was het beslist een trouvaille; het gerecht werd dan ook prompt vernoemd naar Aleksandr Grigorevitsj Stroganov, houwdegen uit een invloedrijke grafelijke familie, die eigenhandig grote delen van Siberië aan het Russische keizerrijk had toegevoegd. Tijdens de revolutie van 1917 greep het volk echter de macht en werden de Russische tsaar en al zijn kopstukken een kopje kleiner gemaakt. Aan ‘duur’ eten hadden die opstandige bolsjewieken geen boodschap, het gerecht verdween naar de achtergrond. Om pas weer op te duiken in de Franse Larousse Gastronomique van 1938, verrijkt met uien, paprika en tomaten. Dat is niet zo vreemd als het lijkt, want vanwege die revolutie waren veel Russen hun land ontvlucht en uitgezwermd over de wereld. Met medeneming van hun eigen recepten. Met name in China en Japan werd de boeuf Stroganoff populair, maar dan met kip. Her en der in Europa kwamen er ook nog champignons en andere ingrediënten bij en inmiddels zijn de varianten op het oerrecept niet meer te tellen. Wat kaarsrecht overeind bleef was de wodka die eraan toegevoegd moet worden. En ja, die kun je in de fik steken om de boel te flamberen. Smaaktechnisch voegt dat niet zoveel toe, het is vooral spektakel. Dus geen trek in een geblakerde afzuigkap? Gewoon de wodka door de saus roeren en het ‘vuurwerk’ overlaten aan de cayennepeper.

Ingrediënten:
4 moppige kipfilets (liefst bio)
30 gram boter
3 eetlepels olijfolie
1 kleine rode paprika
1 kleine groene paprika
1 grote ui
50 gram bacon
250 gram (kastanje)champignons
3 tenen knoflook
1 klein blikje tomatenpuree
1 glaasje wodka
2 dl crème fraîche
½ bosje bieslook
3 theelepels paprikapoeder
peper en zout
snufje cayennepeper (of een likje sambal)

Bereiding:
Snij de kipfilet in brokken.
Pel en snipper de ui, pel de knoflooktenen.
Haal kop en kont van de paprika’s en snij ze in de lengte doormidden. Haal de zaadlijsten eruit en snij het vruchtvlees in stukjes.
Snij de voetjes van de champignons, veeg eventuele aarde eraf met wat keukenpapier en snij de champignons in partjes.
Snipper de bieslook.
Verhit de boter en de olijfolie in een braadpan of een ruime koekenpan en bak de stukken kipfilet rondom aan. Neem het vlees uit de pan en houd apart.
Bak de in reepjes gesneden bacon even uit in het overgebleven bakvet, vis ook de bacon uit de pan en houd apart.
Doe de ui, de champignons en de paprika’s in de pan, knijp de knoflooktenen erboven uit en laat alles een paar minuten onder af en toe omroeren op hoog vuur bakken. Draai het vuur laag.
Voeg de tomatenpuree, de paprikapoeder, de crème fraîche en de wodka toe.
Laat het mengsel op laag vuur inkoken tot de saus lobbig wordt. Eventueel ietsje binden met bijvoorbeeld wat maïzena. Breng op smaak met peper, zout en cayennepeper (of sambal); niet teveel ineens, beetje bij beetje toevoegen tot de gewenste ‘hittegraad’ is bereikt. Doe er op het laatst de kipbrokken en de bacon bij en laat alles onder voorzichtig omscheppen nog even op temperatuur komen.
Verdeel de Stroganoff over de borden en versier met de gesnipperde bieslook. Geef er rijst, pasta of aardappels bij. En een mooi glaasje rosé.

4 gedachten over “Recept van de week: Poulet Stroganoff”

 1. Yvonne Keijzer

  Inderdaad, bief Stroganoff was in de jaren ’70 mijn favoriete (afslank) recept! Bij het lezen van jouw recept loopt het water me gelijk weer in de mond! Ga het met jouw recept weer oppakken maar doe er misschien nog wel wat ananas bij, dat herinner ik me uit het ‘oude’ recept.
  Bedankt!!!!!

  1. Kijk, Zuid-Frankrijk!

   Oef, aan dat afslankeffect had ik niet eens gedacht. Maar die ananas erbij lijkt me ook heel lekker. Dat ga ik dan weer eens proberen. Merci!

 2. Coco Dubbelboer Phoelich

  Heel erg lekker ! Onterecht ‘vergeten’ gerecht.
  Merci bien ! (Heb er een foto van gemaakt maar krijg deze hier niet geplaatst )

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven