Gefrituurde gamba’s met knoflooksaus

vr 13 juli 2018

Voor de liefhebbers van de Méditerrane keuken: een kersvers recept. Niet echt ingewikkeld en ook met ingrediënten die in Nederland en België verkrijgbaar zijn, te maken.
Alle recepten zijn bedoeld voor 4 personen.

Goed, vakantievisite. Dat volk moet je een beetje entertainen. De grotten van Villecroze – een bekende toeristenattractie tenslotte, waar ik daarom nog nooit geweest was – leek haar wel wat. Ik vroeg dus aan een vriend daar in de buurt of dat een beetje te doen was, die grotten, zo in het hoogseizoen. Bovendien is ze niet zo van het klimmen en klauteren.
“Absolute aanrader. Bezoek de grotten vooral met een gids (om 12, 13, 14, en 15 uur) en eet een sandwich bij de Cabanon du Parc. Om de grotten te bezichtigen moet je wel wat trappen lopen, maar volgens mij kan iedere bejaarde dat”, was het enthousiaste antwoord.
We gingen net zo enthousiast op pad, ondanks de bloedhitte. Koele grotten nietwaar? Op de overvolle parkeerplaats konden we nog net een plekje afsnoepen van een andere wanhopig zoekende. Via een schooltje, een dorpsbibliotheekje en een kneuterig tenniscomplex vonden we uiteindelijk de ingang van een park waar volop gepicknickt werd, en een moderne beeldenexpo heerste. Met duidende bordjes erbij. De bordjes naar de grotten waren een stuk lastiger te vinden, maar we kwamen in de buurt van het eerste trappencomplex. De klim omhoog was duwen en trekken langs steile, ongelijkmatige traptreden en schuins uitgesleten hellinkjes. De met veel moeite bereikte deur van de grotten bleef ook ver na tweeën hermetisch dicht (geen gids te bekennen) en de weg terug voerde langs een waterval met glibberige rotspartijen. De logee is geen acrobatisch type, een lichtgewicht is het ook al niet; we hebben doodsangsten uitgestaan. En we waren alle goden in het zwerk die we in wanhoop aangeroepen hadden, dankbaar dat we uiteindelijk bij die Cabanon du Parc op adem konden komen. Met een niet eens zo verkeerd slaatje. Plus een verstopt glaasje rosé dat niet op de kaart stond. Moesten we toch wel weer drie trappen voor op en af lopen.
Alles bij elkaar bleef er weinig fut over (de logee ligt al een tijdje te pitten) voor een uitgebreide avondmaaltijd. Dat doen we dan ook maar niet. Een paar gamba’s met een pittig sausje straks op het terras, als daar de grootste hitte af is, pept wel weer op. Gaan we daarna even op het dorp kijken wat ze dit jaar van 14 juillet bakken. Dat vieren ze hier op de 13e. Inderdaad, vrijdag de 13e. Ik koop voor de zekerheid een kraslootje.

Ingrediënten:

16 rauwe gamba’s
100 gram bloem
10 cl bier
1 eiwit
zout en peper

Voor de saus:
8 tenen knoflook
2 sneetjes pain de mie (of ander zacht witbrood)
100 gram walnoten
1 eigeel
3 eetlepels rode wijnazijn
25 cl olijfolie
een stevige snuf zout

Verder:
handje fijngehakte peterselieblaadjes
wat schijfjes citroen
olie om te frituren

Bereiding:

Voor de gamba’s:
Pel het pantser eraf, het decoratieve staartje mag eventueel blijven zitten, en snij de ruggetjes van de gamba’s over de hele lengte in. Haal er de zwarte ‘draad’ uit; dat is het darmkanaal en dat smaakt bitter.
Scheidt het ei; het wit gaat in het beslag, het geel in de saus.
Maak in een kom een beslagje van de bloem, het bier, het eiwit en wat zout en peper.

Voor de saus:
Laat het brood weken in een diep bord met wat water.
Doe 8 cl olijfolie samen met de uitgeperste knoflooktenen, het zout en de wijnazijn in een kom en mix alles goed door elkaar.
Knijp het geweekte brood uit en doe het bij het mengsel in de kom.
Hak de walnoten fijn en voeg ze toe.
Meng de ingrediënten door elkaar tot het een dikke brei is geworden, doe er dan de rest van de olijfolie bij en mix het door elkaar tot een egale massa.
Voeg tot slot het eigeel toe en mix alles nog eens stevig door elkaar.
Bewaar in de koelkast.

Verhit een flinke scheut olie in een braadpan (ik doe dat in de wok) tot er damp afkomt.
Haal de gamba’s door het beslag en laat ze even boven de kom uitdruipen.
Gooi ze per 4 tegelijk in de hete olie en laat ze snel aan twee kanten goudbruin frituren. Laat ze uitlekken op keukenpapier, en gooi de volgende portie in de olie, enzovoort, tot alle gamba’s gefrituurd zijn.
Verdeel ze over de borden, bestrooi met wat fijngehakte peterselie, versier met een schijfje citroen en geef de saus er los bij.
Plus een frisse salade, stokbrood om te soppen en een lekker glaasje koele rosé.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven