Heet! Zeg maar gerust snikheet. Dus roept iedereen meteen ‘canucule’ (hittegolf) en dat kan inmiddels best kloppen want het is al veel langer dan de minimale 3 dagen met 34+ – waarbij zo’n canicule officieel wordt – riant boven die ondertemperatuur. Voor komende week worden er zelfs waarden van 37-39 Cº aangekondigd. Dan nog halen we het niet bij Zuid-Spanje waar rondom Sevilla in Andalusië uitschieters van 43 Cº en meer worden voorspeld. Dan heb je weinig trek meer in copieuze maaltijden. Maar een lichte soep, een koude soep, ik zeg geen ‘nee’. Gaspacho dus. Die komt daar oorspronkelijk vandaan, al schijnen de Romeinen de oerversie bedacht te hebben. Maar de Andalusiërs voegden er de tomaten aan toe, en in die versie veroverde gazpacho de wereld. Nou ja, die versie… het aantal recepten is inmiddels oeverloos. Dus kan mijn Zuid-Franse versie er ook nog wel bij. Met een beetje tabasco erin, want ook koude soep kan best een beetje pit gebruiken. Schijnt ook heel goed te zijn voor je vochthuishouding. Daar drinken we (ja ja, ook water) een glaasje extra op! Ingrediënten: 1 kilo rijpe tomaten 1 groene paprika 1 halve komkommer 1 kleine ui 1 teentje knoflook paar blaadjes basilicum 3 eetlepels olijfolie 1 eetlepel balsamico-azijn 1 klein scheutje tabasco 1 afgestreken theelepel zout Bereiding: Haal het kroontje uit de tomaten en snij ze in vieren. Haal uit een paar partjes de zaadlijsten en snij het vruchtvlees in blokjes. Hou dat apart voor de garnering. Haal kop en kont van de paprika en haal de zaadlijsten eruit. Snij de rest in stukken. Hou ook hier wat fijngesneden vruchtvlees apart voor de garnering. Snij de basilicumblaadjes in reepjes, en hou ook deze apart voor de garnering. Schil de komkommer en snij ‘m in stukken. Pel de ui en de knoflookteen, hak ze grof. Doe alles – behalve de apart gehouden blokjes en blaadjes voor de garnering – in de blender (of gebruik een ruime kom en de plonsrobot) – en mix de hele boel tot een dikke pulp. Doe de olie, de azijn, de tabasco en het zout erbij en mix alles nog eens goed door elkaar. Proef op smaak en doe er eventueel nog wat olie, azijn, tabasco of zout bij. Is de soep te dik, dan een beetje water toevoegen, maar niet teveel: dat gaat ten koste van de smaak. Zet de soep minstens een uur in de koelkast. Doe de garnering in een koelkastdoosje of alufolie en bewaar ook die in de koelkast. Serveer de soep ijskoud, in borden, een kom of een glas, versier met de garnering. Geef er wat brood bij en een minstens zo koud glaasje rosé of wit.

2 gedachten over “Gazpacho canicule”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven