Voor de liefhebbers van de Méditerrane keuken: een kersvers recept. Niet echt ingewikkeld en ook met ingrediënten die in Nederland en België verkrijgbaar zijn, te maken.
Alle recepten zijn bedoeld voor 4 personen.

In Rotterdam, waar ik vandaan kom, heet een dombo een krotekokert. Ooit was dat een vrij veel voorkomend beroep in de Maasstad: koker van kroten (bieten) en daar hoefde je niet al te slim voor te zijn. Het woord ging een eigen leven leiden en werd al snel als scheldwoord gebruikt. Het dook ook op in de literatuur, en dichters Jules Deelder – tevens nachtburgemeester van Rotterdam – en Lévi Weemoedt gebruikten dat woord met enige gretigheid. Maar het werd vooral bekend door Marten Toonder, de bedenker van de Ollie B. Bommelverhalen. Hoe dan ook, dat woord schoot me te binnen toen ik een apéro-glaasje dronk op het dorpsterras vanmiddag. Marktdag, dus doorgaans gezellig druk, maar nu kon je zo’n beetje over de hoofden lopen vanwege de toeristendrommen die nu ook het achterland ontdekt blijken te hebben. En wat zijn er ontzettend veel Nederlanders bij. Jawel, die herken je probleemloos, zelfs nog zonder dat je ze Nederlands hoort praten. Als er ‘café au lait’ besteld wordt terwijl iedereen aan de voorborrel voor de lunch zit bijvoorbeeld. Als er kinderen in de lastige leeftijd lopen te klooien en er niks van gezegd wordt. Als, zoals vandaag, iemand 8 (!) 5-literwaterflessen gaat staan vullen bij de dorpsfontein – eau non-potable/niet voor consumptie – om in z’n vakantiehuisje op het watergebruik te besparen.
En dan denk ik: ‘krotekokert’. En weet ik meteen wat de lunch gaat worden. Gekookte krotensalade zoals m’n moeder die maakte, maar dan met een Zuid-Frans tintje. Simpel en smakelijk, met een beetje nostalgie naar toen geluk nog heel gewoon was.

Ingrediënten:
2 grote gekookte kroten (of 3 à 4 kleintjes)
1 grote zoetzure appel (of 2 kleine)
1 ui
paar takjes peterselie
handje ontpitte groene olijven
3 eetlepels olijfolie
1 eetlepel balsamico-azijn
1 theelepel mosterd
peper en zout

Bereiding:
Snij kop en kontje van de kroten, haal eventuele harde vellen eraf, snij ze in blokjes.
Schil de appel, haal het klokhuis eruit en snij het vruchtvlees in blokjes.
Pel en snipper de ui.
Hak de peterselie fijn.
Snij de olijven in ringetjes.
Maak in een ruime kom een vinaigrette van de olijfolie, de azijn, de mosterd en wat peper en zout door alles stevig door elkaar te kloppen.
Doe er alle overige ingrediënten bij en roer de boel door elkaar.
Laat even een half uurtje opfrissen in de koelkast en serveer met een glaasje fris (rosé, wit, gekoelde lichte rode) en wat stokbrood.

3 gedachten over “Gekookte krotensalade”

  1. Olijf ipv ‘n harinkje…je ne sais pas, maar ik zal ‘t ‘s proberen Renée. Het origineel, dus met (helaas hier alleen in verpakte vorm te verkrijgen) haring, valt overigens zeer goed bij de fransen, ik maak het geregeld voor uit de tas getrokken maaltijden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven