Voor de liefhebbers van de Méditerrane keuken: een kersvers recept. Niet echt ingewikkeld en ook met ingrediënten die in Nederland en België verkrijgbaar zijn, te maken.
Alle recepten zijn bedoeld voor 4 personen.

Er moest wat lucht in de banden van de voiture. Jawel, dat kan ik zelf, maar ik vind het wel zo aangenaam als er bij de garage in de stad een professional de hogedrukpomp bedient. Weet je in elk geval zeker dat je straks niet opstijgt als je het gaspedaal indrukt. Het was zowaar even zonnig. Het wolkendek dat al de hele week als een muffe deken over het kille landschap huivert, brak zomaar even open.
“Wat is dát?” vroeg ik aan de toffe jongen van de garage die naast de rechtervoorband knielde. De zon scheen precies op de band, daar zat een deuk in. Ik wantrouw deuken in banden. Ik wantrouw eigenlijk alles wat automobiel is sinds ik een keer een halve nacht verloren naast de vangrail heb gehangen tot de dépannage kwam.
“Kweenie”, zei de toffe jongen, “ik roep de chef wel even.”
Die riep meteen hete bliksem over m’n vervoermiddel af.
“Hernie!” Hernia dus, wat zoveel betekende als ‘een binnenwaartse breuk in het loopvlak’. Kortom, je kon wachten op de klapband.
Dat deed ik maar niet. En oh, hemels toeval, de banden waren net in de aanbieding. Het werden er twee, want eentje vervangen bracht de auto weer in onbalans en dan kon je wachten op… Ja ja ja! Haal nog eens een pufje lucht.
Vanavond eten we dus heel toepasselijk hete bliksem. Hele hete, met een stevige lik sambal. Mooi glaasje rood erbij, de open haard aan. Ik krijg het al warmer.

Ingrediënten:
500 gram kruimige aardappels
2 zoete en 2 zure appels
2 grote uien
1 ons ontbijtspek of bacon (plakjes)
½ bosje bieslook
1 bouquet garni
1 theelepel sambal
olijfolie
boter

Bereiding:
Schil de aardappels en snij ze in grove stukken.
Schil de appels, haal de klokhuizen eruit en snij ze eveneens in grove stukken.
Pel de uien, snij ze doormidden en in dunne halve ringen.
Hou een paar plakjes ontbijtspek/bacon apart en snij de rest in dunne reepjes.
Snipper de bieslook.
Doe een scheut olijfolie in een grote braadpan en laat heet worden. Bak eerst de hele plakjes ontbijtspek/bacon knapperig, laat ze uitlekken op keukenpapier. Bak de overgebleven reepjes in hetzelfde vet, draai het vuur laag en doe de uien erbij. Laat die een minuut of 5 meebakken, roer af en toe om.
Doe de aardappels en de appels erbij, plus zoveel water dat ze half onder staan.
Voeg het bouquet garni toe en breng alles aan de kook. Laat op heel laag vuur een ½ uur (eventueel wat langer) pruttelen tot alles gaar is.
Giet het kookvocht af, voeg een flinke klont boter, de gesnipperde bieslook en de sambal toe en roer alles nog eens door. Fijn stampen kan ook, maar in vind het zelf lekkerder als er nog een beetje structuur in zit.
Verdeel over de borden en garneer met de achtergehouden plakjes ontbijtspek of bacon. Een mooie dikke rooie erbij, bliksems lekker!

1 gedachte over “Hele hete bliksem”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven