Voor de liefhebbers van de Méditerrane keuken: een kersvers recept. Niet echt ingewikkeld en ook met ingrediënten die in Nederland en België verkrijgbaar zijn, te maken.
Alle recepten zijn bedoeld voor 4 personen.

Ik zal het maar eerlijk zeggen, ik heb totaal geen zin in koken. Het is hier nu al zolang bloedverziekend heet dat elke lust tot een uitgebreide maaltijd hoe dan ook ontbreekt, dus wat zal ik me druk maken. Maar ja, je moet toch wát eten. Dan val je terug op salades, salades en nog meer salades. Afgewisseld met een koud soepje, een liflafje of een fruithapje. Tot je ineens trek krijgt in iets met een beetje meer ‘bite’. Iets dat je weer een beetje oppept. Nee, geen dikke hamburgers of vette frieten, maar iets opkikkerigs dat niet zo zwaar op de maag ligt. Tja, en toen kwam ik dus uit op anchoïade. Een saus – eigenlijk meer een dikke crème – van ansjovis. Moet je niet zomaar weglepelen, maar met lekkere verse groentes, wat geroosterd boerenbrood, een fris glaasje erbij kun je die vispasta combineren tot een prima zomerlunch of zelfs diner. Zet vooral in op de groentes: denk aan kort gekookte haricots verts, bloemkoolroosjes, broccoli, wortelen, radijsjes, tomaat, wat blaadjes sla, selderij, een hard gekookt ei. Denk er de krekels bij en je hebt een zomerse tophap.

Ingrediënten:
1 blikje/potje ansjovisfilets op zout (circa 150 gram)
4 tenen knoflook
50 gram zwarte olijven zonder pit
50 gram kappertjes
1 eetlepel witte wijnazijn
1 eetlepel mosterd
olijfolie
peper naar smaak
groentes naar keuze

Bereiding:
Spoel de ansjovis af onder de koude kraan en laat uitlekken op keukenpapier. Pel de knoflook.
Doe ansjovis en knoflook samen in de keukenrobot en maal alles tot pulp.
Voeg de azijn en de mosterd toe en meng alles goed door elkaar.
Giet de olijfolie er beetje bij beetje in een straaltje bij (nog steeds in de keukenrobot) tot er een mooie dikke saus ontstaat.
Voeg peper naar smaak toe.
Doe de anchoiade in een goed afsluitbare pot, zo kan ie weken in de koelkast bewaard worden. Nooit de pot op tafel zetten en er met z’n allen gezellig uit lepelen. Wil je er wat van gebruiken, dan met een schone lepel een portie eruit scheppen in een schaaltje. En als daar wat van overblijft: weggooien! Nooit meer terug in de pot doen! Da’s vrágen om bederf.
Bon, mooie groentenschotel erbij, hard gekookt eitje eventueel, stukje geoosterd brood en een prettig glaasje. Of twee, want je krijgt er wel dorst van.

1 gedachte over “Anchoïade”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven