Frisse viskoekjes

vr 30 augustus 2019

Voor de liefhebbers van de Méditerrane keuken: een kersvers recept. Niet echt ingewikkeld en ook met ingrediënten die in Nederland en België verkrijgbaar zijn, te maken.
Alle recepten zijn bedoeld voor 4 personen.

De wichelroedelopers hier in de Provence maken overuren. Door de aanhoudende droogte worden ze overspoeld met aanvragen van particulieren en bedrijven die om water zitten te springen. Voor liefst 87 departementen in Frankrijk gelden waterrestricties: je mag je auto niet wassen, je zwembad niet bijvullen en niet sproeien met leidingwater. Daar was best mee te leven voor iedereen die een stroompje, een bron of een waterput in de buurt had. Maar ook die zijn inmiddels allemaal drooggevallen. Voor particulieren vervelend, voor bedrijven soms ronduit een ramp. Denk maar aan wijndomeinen, akkerbouwers en veehouders, die het noodzakelijke water per tankauto van elders moeten laten komen – áls dat al kan – of anders alles zien verkommeren.
Een wichelroedeloper die water voor je kan vinden is dan een regelrechte uitkomst. Kan die dat dan? “Ja. Het is namelijk geen toverij maar gewoon een vak, dat is te leren”, vertelde onlangs Roger Viau, wichelroedeloper uit Pernes-les-Fontaines in de Vaucluse aan de populaire radiozender France Bleu Provence. “Het is niet zo dat ik uit het niets water vindt, er zijn altijd wel ondergrondse stroompjes en bronnen. Tijdens deze lange hete zomer vallen die vaak droog. Ik onderzoek waar ze precies lopen, en waar en hoe diep je moet graven om erbij te komen. Dat is dan de plek waar je een nieuwe put moet slaan.” Viau houdt van zijn vak, en hij heeft het er razend druk mee. Zó druk, dat hij buiten het seizoen cursussen wichelroedelopen is gaan geven zodat hij er wat collega’s bij krijgt. Ook op dat vlak voelt hij zich als een vis in het water. En dat was dus het bruggetje naar het recept van de week: frisse viskoekjes.

Ingrediënten:
2 kabeljauwfilets (circa 300 gram)
1 kleine courgette
2 worteltjes
½ bosje platte peterselie
1 afgestreken eetlepel fond de volaille
3 eieren
olijfolie
zout en peper
1 citroen

Bereiding:
Snij de kabeljauw in stukjes.
Schil de courgette, schraap de worteltjes schoon en rasp beide grof.
Snij het blad van de peterselie fijn.
Snij de citroen in partjes.
Klop de eieren los in een ruime kom.
Doe de vis, de courgette en de worteltjes erbij, samen met de fond de volaille, plus peper en zout naar smaak, en meng alles door elkaar.
Vorm er 8 balletjes van en druk die plat tot schijfjes.
Verhit een scheut olijfolie in een koekenpan en bak de schijfjes er aan twee kanten goudbruin in, reken op zo’n 3 minuten per kant.
Laat ze uitlekken op keukenpapier en serveer meteen, met een partje citroen voor de frissigheid. En omdat vis nu eenmaal moet zwemmen, geef je er natuurlijk een koel glaasje wit of rosé bij.

6 gedachten over “Frisse viskoekjes”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven