Zuurkool met een balletje

vr 1 november 2019

Voor de liefhebbers van de Méditerrane keuken: een kersvers recept. Niet echt ingewikkeld en ook met ingrediënten die in Nederland en België verkrijgbaar zijn, te maken.
Alle recepten zijn bedoeld voor 4 personen.

Het kon niet missen hè, na mijn ‘klaagzang’ van gisteren over de gesloten épicerie (klik hier). Het moest zuurkool worden vandaag. Jawel, die ontbrekende aardappels heb ik uiteindelijk gescoord, er kon gestampt worden. Betekende wel een omleiding naar de stad volgen via een bijna toeristische route langs zo’n dorpje of zes waar je anders ook nooit komt, maar door die afgesloten départementale stonden ze wel ineens op de kaart. En dat zomaar vlak voor het verlengde Toussaint-weekeinde (on fait le pont) was dat misschien mooi meegenomen; allicht druppelen er wel wat omgeleide toeristen langs.
Deden die ook op het dorp trouwens, het was behoorlijk druk op het caféterras vanmiddag. Jammer dan wel weer dat de drie restaurantjes die hier ’s zomers de dienst uitmaken, de deuren stijf gesloten hielden: hivernage, winterslaap. Terwijl het weer toch nog behoorlijk aangenaam is, ik had al bijna spijt van mijn zuurkoolwinterkost. Tot het veel te abrupt donker werd voor mijn keukenraam, en ik al stampottend een naderende winterdip de baas probeerde te blijven. Is gelukt hoor. Zo zoet kan zuurkool zijn.

Ingrediënten:
750 gram rauwe zuurkool (choucroute cru)
4 grote aardappels
2 grote uien
2 tenen knoflook
1 volle eetlepel fond de veau
1 afgestreken eetlepel herbes de Provence
scheut wijnazijn
scheutje ketjap
witte wijn
olijfolie
witte peper

Bereiding:
Pel en snipper de ui, pel de knoflooktenen.
Verhit een scheut olijfolie in een ruime pan en fruit de ui erin aan, pers de knoflooktenen er boven uit, doe er een flinke scheut witte wijn bij en voeg de zuurkool toe; de zuurkool moet goed zompig zijn maar niet onder komen te staan. Roer de boel door elkaar en laat alles op laag vuur zo’n 20 minuten sudderen met het deksel op de pan. Af en toe een scheut wijn toevoegen als droogkoken dreigt.
Schil intussen de aardappels, spoel ze af en snij ze in stukken. Zet ze op met ruim kokend water zonder zout, kook ze gaar en giet ze af.
Meng de herbes de Provence, de fond de veau en de ketjap bij de zuurkool, voeg de aardappels en flink wat witte peper toe en stamp alles door elkaar. Proef op smaak en doe er eventueel nog wat azijn, ketjap of olijfolie bij; het moet zoetzuur, niet te flauw en zeker niet te droog worden.
Geef er een mollig glaasje rood bij. En eventueel een smakelijk balletje gehakt (klik hier), vind ik er zelf wel lekker bij passen.

5 gedachten over “Zuurkool met een balletje”

  1. Het waterloopt me in de mond. Leuk jouw recept, net iets anders dan zoals ik het meestal klaar maak. En die gehakbal gaat er ook komen. Ja expres de t vergeten haha.

  2. Jean-marie Laeremans

    Winter in Frankrijk… Doodse boel. Ik ben het afgetrapt. Paar weekjes Brugge en dan naar de subgroepen -ic Malaga -tot einde maart.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven