Block Friday pain perdu

vr 29 november 2019

Voor de liefhebbers van de Méditerrane keuken: een kersvers recept. Niet echt ingewikkeld en ook met ingrediënten die in Nederland en België verkrijgbaar zijn, te maken.
Alle recepten zijn bedoeld voor 4 personen.

Al de hele dag staan er files van tientallen kilometers rondom het Village des Marques in Miramas (Bouches-du-Rhône). Waarom? Omdat het Black Friday is. En omdat kooplustige consumenten denken dat ze daar, in die 120 boutiques van dit in 2017 in nep-Provençaalse stijl uit de grond gestampte outlet-dorpje (met tevens 8 café’s/restaurants, kindervermaak en andere niet-zo eerste levensbehoeften) de deals van hun leven kunnen scoren. Ook in andere winkelcentra en op internet is het vandaag overdreven druk. Koopjesjagen! Waarbij even vergeten wordt dat veel koopjes geen koopjes zijn. In de maanden vóór Black Friday worden de prijzen flink opgeschroefd, zodat het alleen maar lijkt dat je flinke kortingen krijgt als ze op Black Friday omlaag denderen. Even zo goed is deze uit de VS overgewaaide ‘shop until you drop’-dag goed voor recordomzetten. Cyber Monday die er op volgt al net zo goed, maar dan meer in de IT-sfeer. Net als de rest van de dagen rondom het koopfestijn, want de meeste grote ketens als amazon en bol smeren de handel graag over en ruime week uit. Kassa!
En dan vraag ik me twee dingen af. Waarom doen we mee aan een traditioneel Amerikaans oogstfeest dat we hier niet eens vieren: Thanksgiving? Doen ze daar op de 4e donderdag van november, met gevulde kalkoen op tafel en de hele familie eromheen. En dan de vrije vrijdag erna (on fait le pont) allemaal kerstinkopen doen.
Dat groeide uit tot Black Friday en massale koopgekte. En dat gaat zo langzamerhand een aantal mensen veel te ver. Zo bedacht de Spanjaard Jordi Albareda in 2014 Fair Saturday: mensen na een hele dag koopjesjagen een dag lang de weldaad van cultuur laten ervaren, als tegenhanger.
Hier in Frankrijk gaan we nog een stevige stap verder: we doen aan Block Friday. Zo’n 600 gerenommeerde Franse merken hebben zich verzameld achter het initiatief ‘Make Friday Green Again’. Niks hyper-consumeren maar eerst even nadenken voor je wat koopt, recyclen, repareren wat kan, en als je écht wat nodig hebt: ecologisch verantwoord kopen. Kijk, nou hebben we het ergens over.
Dus eten we vandaag kliekjes. De overgebleven choucroute van gisteren gaat even de oven in met wat paneermeel, een losgeklopt ei en wat olijfolie voor een knapperig korstje. En we eten wentelteefjes toe. Inderdaad: opgetutte ouwe boterhammen.
Ouwe boterhammen als toetje? Jawel hoor. Want we hebben het hier over een klassiek dessert dat een beetje verloren leek, maar weer helemaal éco-responsable is. Pain perdu betekent zoveel als ‘verloren brood’. Ik zou het liever pain retrouvé willen noemen.

Ingrediënten:
4 dikke sneden stevig brood (pain de campagne)
30 cl volle melk
3 eieren
100 gram rozijnen
½ dl milde cognac
½ theelepel kaneel
1 zakje vanillesuiker
20 gram kristalsuiker
snufje zout
boter, olijfolie

Bereiding:
Doe de cognac met de helft van de suiker, een half zakje vanillesuiker en de kaneel in een pannetje en laat op laag vuur warm worden. Meng de rozijnen er doorheen en draai het vuur uit. Laat de rozijnen wellen tot ze aan de beurt zijn.
Klop de eieren samen met de rest van de vanillesuiker en een snufje zout los in een kom. Mix er beetje bij beetje de melk doorheen.
Leg de sneden brood in een ondiepe schaal of in een groot diep bord en giet het mengsel er voor de helft overheen. Draai de sneden voorzichtig om (bijvoorbeeld met een spatel) en giet de rest van het mengsel er overheen. Laat de sneden even weken, maar niet te lang, anders vallen ze uit elkaar.
Laat intussen een klont boter samen met een scheut olijfolie heet worden in een ruime koekenpan. Haal de sneden brood uit de schaal en bak ze aan beide kanten goudbruin.
Laat intussen de rozijnen in hun pannetje nog even opwarmen.
Verdeel de wentelteefjes over de borden, schep de rozijnen erover en schep wat van het cognackookvocht mee. Bestrooi de wentelteefjes tot slot met de overgebleven kristalsuiker. Warm serveren.

4 gedachten over “Block Friday pain perdu”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven