Camembert-kroketjes

vr 20 december 2019

Voor de liefhebbers van de Méditerrane keuken: een kersvers recept. Niet echt ingewikkeld en ook met ingrediënten die in Nederland en België verkrijgbaar zijn, te maken. Alle recepten zijn bedoeld voor 4 personen.

Even wedden? Kerst staat nu al op het menu. Het zou me namelijk hooglijk verbazen als de halve wereld daar nog niet mee bezig was. De borrel op kantoor, de pakjes voor onder de boom, de Kerstvakantie, en vanzelfsprekend het Kerstmenu. Dat moet je per slot ruim van tevoren plannen: hoeveel gasten, bij wie de eerste en bij wie de tweede Kerstdag, wat doen we met opa/oma, schoonouders, vrienden? En wat koken we in vredesnaam voor al die mensen bij elkaar? De slager, de visboer, de supermarkt, de delicatessenwinkel; je moet ze allemaal af met je lijstjes. En een beetje op tijd ook, anders valt er niks meer te bestellen. Heb ik gelukkig helemaal geen last van, van al die Kerststress. Ik doe namelijk niet mee. O, ik eet best lekker, daar niet van. Maar ik ga geen extreme culicinaties in elkaar draaien. Daar hebben we chefkoks in gerenommeerde restaurants voor, ik hou het simpel. Met een vertrouwd menuutje waar ik al jaren mee scoor. Inderdaad ook een soort Kerstraditie. En met een moppig kaashapje voor de bij de borrel. Of als voorafje, of als dessert, of als lunch, kan allemaal. ’t Is wel een caloriebom trouwens, dus hou het rustig. Doe ik ook.

Ingrediënten:
2 kleine, stevige camemberts
1 losgeklopt eiwit
bloem
paneermeel
olie om te frituren (geen olijfolie!)

Bereiding:
Scheidt het ei.
Neem 3 diepe borden, doe in het 1e een bergje bloem, klop in het 2e het eiwit los, gooi een bergje paneermeel in het 3e.
Snij de camemberts in partjes; er zouden er zo’n 8 uit een kaasje moeten gaan. Snij de kaas als ie net koud uit de koelkast komt, dat snijdt makkelijker.
Wentel de camembertpartjes door de bloem, daarna door het eiwit en tot slot door het paneermeel.
Verhit een flinke plens olie in een frituurpan, de kaasjes moeten er in kunnen wentelen. Of gebruik een wok, scheelt flink wat olie.
Als de olie licht begint te walmen, de kaaspartjes er snel in aanbakken tot ze goudbruin zijn.
Vis ze eruit met een schuimspaan en laat ze uitlekken op keukenpapier.
Warm opdienen, met eventueel een plukje salade erbij, of wat cranberry-saus, en in elk geval een mooi glas. Denk aan rood, of port, een zoete witte, een bubbeltje. Maar een pittig artisanaal biertje of iets alcoholvrijs kan net zo goed. Als het in vredesnaam maar geen jus d’orange of cola is.

8 gedachten over “Camembert-kroketjes”

  1. Is ‘t nou ‘eieren scheiden of ‘eieren splitsen’? Gefrituurde camembert lijkt me overigens wel een heel zwaar hapje voorafgaand aan een meedogenloos kerstdiner van drie of meer gangen… ?

  2. Haha, ben ook blij dat er in FR maar één Kerstdag is, helemaal geen zin om twee dagen druk te zijn. En dit jaar heerlijk rustig met zijn tweetjes in de Morvan. Ik wens iedereen een gezellige Kerst en alles wat maar wenselijk is voor 2020.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven