Voor de liefhebbers van de Méditerrane keuken: een kersvers recept. Niet echt ingewikkeld en ook met ingrediënten die in Nederland en België verkrijgbaar zijn, te maken.
Alle recepten zijn bedoeld voor 4 personen.

Blue monday komende maandag, en ik zie de bui alweer hangen: ons wordt weer eens massaal een depressie aangepraat. De kranten, sociale media en tv-journaals zullen het hebben over deze derde maandag in januari die het dieptepunt van het jaar vormt. Vanwege de na-Kerst blues, de sombere dagen en opstapelende rekeningen. Allemaal onzin, dat hele Blue Monday-gedoe is ergens in 2005 verzonnen door een reclamebureau dat graag wat meer voorjaarsvakanties wilde verkopen. Want wat werkt beter tegen een voorjaarsdepressie dan hup, er even tussenuit, nietwaar? Een wetenschapper bedacht er een heuse formule bij (W + (D – d)) x T^Q) / (M x N) om de treurigste dag van het jaar te rechtvaardigen, vliegschaamte bestond nog niet, dus dat Blue Monday-verzinsel werd een ‘big hit’ waar we tot op de dag van vandaag mee zitten; vrijwel iedereen is het namelijk gaan geloven. Je zou er depressief van worden! Ach, en als we daar dan toch aan toegeven kunnen we onszelf net zo goed verwennen met een smakelijk hapje troosteten: mokcake, iets tussen een brownie en fondant au chocolat in. Razendsnel klaar in de magnetron en heerlijk weg te lepelen tijdens een troostrijk portie Netfilxbingen.
Onderstaand recept is voor 1 mok, die kun je natuurlijk ook gezellig samen leeg lepelen. Maar voor meer porties vermenigvuldig je gewoon de hoeveelheden. En het aantal mokken.

Ingrediënten:
2 eetlepels gesmolten boter
2 eetlepels water
½ zakje vanillesuiker
snufje zout
4 eetlepels suiker
40 gram pure chocoladebrokjes (of 2 eetlepels cacao)
4 eetlepels bloem
paar plakjes banaan

Bereiding:
Laat de boter en de chocolade brokjes (mag van een reep zijn) in een schaal in zo’n 30 seconden smelten in de magnetron.
Haal de schaal eruit, voeg het water, zout, suiker en bloem toe. Goed doorkloppen tot een mooi egale massa.
Vul er een mok mee, druk er een paar plakjes banaan in en laat alles 60-90 seconden in de magnetron garen op 1.000 watt (bij een magnetron met minder vermogen wat langer); het midden mag nog een beetje vloeibaar zijn.
Extra troost: een frisfruitig glaasje bubbels erbij.

4 gedachten over “Blue Monday mokcake”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven