Kerstomaatjes ‘pomme d’amour’

vr 14 februari 2020

Voor de liefhebbers van de Méditerrane keuken: een kersvers recept. Niet echt ingewikkeld en ook met ingrediënten die in Nederland en België verkrijgbaar zijn, te maken. Alle recepten zijn bedoeld voor 4 personen.

Je wordt er zo’n beetje mee doodgegooid hier in Frankrijk, met Sint Valentijn. Terwijl die Valentijn volgens de legende gewoon een onbeduidende maar beetje dwarse priester in Rome was, die tegen het uitdrukkelijke bevel van keizer Claudius II (268-270), heidense Romeinse soldaten en hun christelijke liefjes liet trouwen. Hij werd ervoor ter dood veroordeeld, op 14 februari. Het blinde dochtertje van de cipier die hem bewaakte, vond dat maar zielig. Op weg naar het schavot stopte Valentijn haar een troostbriefje toe. Toen ze het op de tast opende, viel er een bloem uit en als door een wonder kon ze zomaar zien en de tekst nog lezen ook: “Van je Valentijn”. En zie, de Valentijnskaart en het bijbehorende bloemetje waren geboren. Maar de executie ging wel gewoon door. Zo werd Valentijn de beschermheilige van ver/geliefden.
En van de commercie. Je kunt geen krant opslaan, geen site openen, langs de tv-kanalen zappen, of je wordt met Saint Valentin om de oren geslagen. Sieraden, bloemen, chocolade, drankjes, dinertjes, uitjes, luchtjes: alles is ineens met een liefdessausje overgoten. Want kopen zal je! Ik vind het allemaal best, maar er is één spotje waaraan ik me buitengewoon erger. Met een nogal hysterische jonge juffer, die in opdracht van de firma Dior wat rond hopst en schreeuwt (kijk hier maar), en dan uiteindelijk dé ultieme vraag stelt aan de argeloze kijker: ‘What would yóu do for love!?’ Nou, over een jaartje of wat z’n rolstoel duwen, denk ik dan vilein. Maar ja, dát scoort niet natuurlijk.
Dus komen we vanzelf bij mijn binnenkoppertje van vandaag: de met Saint Valentin zeer geliefde pomme d’amour. Een in siroop gedompelde appel op een spies. Heerlijk, daar niet van, maar ik zie de echtgenoot geen appel van een stok knagen. Dus als je me nou toch vraagt ‘what would you do for love’, dan vervang ik die appel door kerstomaatjes aan een prikkertje en maak er een lekker aperitiefhapje van. Glaasje pastis of rosé erbij: amourable!

Ingrediënen:
250 gram kerstomaatjes
200 gram suiker
100 ml water
2 eetlepels sesamzaadjes
2 eetlepels balsamico-azijn

Bereiding:

Verwarm in een pannetje de suiker en het water. Roer af en toe door. Als het mengsel begint in te dikken, beetje bij beetje de balsamico-azijn erbij roeren. Laat de boel op laag vuur doorpruttelen tot de siroop stevig genoeg is. Draai het vuur uit en laat de siroop een beetje afkoelen.
Gooi de sesamzaadjes in een diep bord.
Steek de kerstomaatjes aan een prikkertje. Haal ze een voor een door de siroop, en vervolgens door de sesamzaadjes. Laat ze even bijkomen en opstijven op een stukje bakpapier zodat ze niet aankleven. Serveer ze op een bordje bij de borrel. Chinchin!

5 gedachten over “Kerstomaatjes ‘pomme d’amour’”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven