Voor de liefhebbers van de Méditerrane keuken: een kersvers recept. Niet echt ingewikkeld en ook met ingrediënten die in Nederland en België verkrijgbaar zijn, te maken. Alle recepten zijn bedoeld voor 4 personen.

Corona, de term die het nieuws beheerst. Ik moet dan ook altijd denken aan oud-president Jacques Chirac (1932-2019). Sinds kort staat er in Nice een standbeeld van hem. Of ie nou deugde of niet, daar ga ik niet over beginnen, maar ik vond hem altijd een ongelofelijk geslaagde kopie van Lambiek uit de Suske & Wiske-verhalen. Hij kwam graag en veel in Zuid-Frankrijk en was bijvoorbeeld vaste gast in Sénéquier in Saint-Tropez als hij hier vakantie vierde. Daar dronk hij steevast geen wijn maar een biertje. Een Mexicaans biertje: Corona. Dat was z’n favoriete merk. Kon niet in het openbaar toen hij president was, hij moest bijvoorbeeld verplicht met een glaasje Kronenbourg op de foto tijdens de Salon International de l’Agriculture in Parijs, de jaarlijkse grote landbouwbeurs, waar iedere president zijn neus moet laten zien. Maar thuis en hier op vakantie in de Provence dronk Chirac z’n favoriete Mexicaantje. Hij at er graag een portie tête de veau bij.
In m’n dorp vinden ze dat gerecht ‘nordique’ en in de dorpskroeg schenken ze het niet, Corona. Maar er worden – zeker voor zo’n mini-dorpje – aardig wat lekkere speciaal-bieren getapt. Duitse Kanterbrau, Belgische Duvel, Orval, Kriek Lambiek. De kroegbazin vindt dat Corona maar een laf biertje, waar een schijfje citroen in moet om het drinkbaar te maken. Dus als er weer eens een foute grap gemaakt wordt en de leukerd van dienst vraagt om een Coronavirusje, serveert ze onbekommerd een glas vers getapt kraanwater, mét een schijfje citroen.
Ik kan het alleen maar met haar eens zijn. En ja, wat ligt er meer voor de hand dan een receptje met Kriek Lambiek?

Ingrediënten:
4 mollige kippendijen
3 tomaten
beetje peterselie
1 ui
2 tenen knoflook
20 cl kriekebier
1 bouquet garni
3 eetlepels olijfolie
bloem
zout, peper

Bereiding:
Pel en snipper de ui, pel de knoflooktenen.
Snij de tomaten in stukjes.
Snij de peterselie fijn.
Bestrooi de kippendijen met peper en zout en wentel ze door de bloem.
Verhit de olijfolie in een ruime braadpan en bak de dijen er rondom bruin in aan.
Doe er de ui, de uitgeperste knoflook, de tomaat en het bouquet garni bij en laat zo’n 5 minuten op laag vuur doorbakken onder af en toe omroeren.
Giet het bier erbij en laat alles nog een 20-tal minuten doorpruttelen.
Verdeel over de borden en bestrooi met de fijngehakte peterselie.
Serveer met rijst en een goed glas – jawel – rosé.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven