Recept van de week: Moules à la Provençale

vr 28 januari 2011


Voor de liefhebbers van de Méditerrane keuken: het is weer vrijdag, dus tijd voor een kersvers recept. Niet echt ingewikkeld en ook met ingrediënten die in Nederland verkrijgbaar zijn, te maken. Zoals al mijn recepten. Meer weten, meer recepten? Klik hier voor mijn kookboek.
Alle recepten zijn bedoeld voor 4 personen.

Ingrediënten:
3 kilo kleine mosselen
1 grote ui
4 teentjes knoflook
1 bosje verse basilicum
1 bosje platte peterselie
3 grote tomaten, of 1 blikje gepelde tomaten in blokjes (400 gr)
1 volle eetlepel herbes de provence (gedroogd)
8 eetlepels olijfolie
1½ glas droge witte wijn
zout en versgemalen peper

Bereiding:
Was de mosselen, verwijder de harige uitsteeksels, en gooi alle exemplaren die kapot zijn of open staan, meteen weg. Doe de overige mosselen in een vergiet en laat ze uitlekken.
Hak de basilicum en de peterselie fijn. Doe ze, samen met vijf eetlepels olijfolie in een kom, voeg zout en peper toe en roer alles goed door elkaar. Proef en voeg eventueel wat meer zout en/of peper toe.
Pel en hak de ui fijn, pel de knoflook, en snij de tomaten in blokjes. Verhit drie eetlepels olie in een ruime pan en fruit de ui aan. Doe de mosselen erbij, plus een half glas witte wijn, en laat 5 min op hoog vuur koken met het deksel op de pan. Voeg de rest van de wijn toe en laat nog een paar minuten met dicht deksel doorkoken tot alle mosselen open zijn. Schep de mosselen uit het kookvocht in een vergiet en laat uitlekken. Knijp de tenen knoflook fijn boven het kookvocht en voeg de tomaten (of het blikje tomaat) toe, plus de herbes de provence, en de inhoud van de kom met verse kruidenmix. Breng alles weer aan de kook, doe de mosselen erbij en laat even doorpruttelen, af en toe goed omscheppen. Verdeel de mosselen -met de saus- over de borden. Meteen opdienen.
Heel lekker met de rozemarijnaardappeltjes en zelfgemaakte mayonaise van vorige week.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven