Recept van de week: Clafoutis, en niet van de Hema

vr 4 november 2011

Voor de liefhebbers van de Méditerrane keuken: het is weer vrijdag, dus tijd voor een kersvers recept. Niet echt ingewikkeld en ook met ingrediënten die in Nederland verkrijgbaar zijn, te maken. Zoals al mijn recepten. Meer weten, meer recepten? Klik hier voor mijn kookboek.
Alle recepten zijn bedoeld voor 4 personen.

Hilarisch! De Hema adverteerde gisterenavond in de eigen webshop met clafoutis: van 4 euro voor 0 euro. Foutje. Maar het regende bestellingen en natuurlijk kon de Hema niet aan die vraag voldoen; er was zelfs sprake van een order van twee miljard kersentaarten. Hoe de Hema dat gaat oplossen, geen idee. Al werd er wel een tegemoetkoming voor teleurgestelde klanten toegezegd. Maar ik roep tegen iedereen die achter het net viste (de clafoutis staat nu weer voor 4 euro in de virtuele shop): maak die taart toch gewoon zelf. Des te lekkerder, en ingewikkeld is het niet. Hierbij mijn eigen -en ik durf te zeggen- qua smaak in elk geval concurrerende recept. Eerder gepubliceerd op 27 mei van dit jaar.

Ingrediënten :
700 gram rijpe kersen
2 hele eieren + 2 eierdooiers
100 gram bloem
100 gram bruine suiker/rietsuiker
¼ liter melk
60 gram boter
1theelepel vanille-extract
1 zakje vanillesuiker
snufje zout

Bereiding :
Was de kersen en haal de steeltjes eraf, verwijder de pitten (voor wie -net als ik- liever zijn gebit niet breekt; zie hier voor ontpithulpjes 1 en 2 en 3 en 4 ).
Verwarm de oven voor op 180/200 graden. Doe de boter in een taartvorm en zet die even in de oven tot de boter gesmolten is (niet bruin laten worden!) en haal uit de oven. Laat de oven verder voorverwarmen.
Klop de eieren los (de hele eieren, plus de extra dooiers) in een ruime kom, doe er het zout en de bruine suiker bij en klop alles flink met de mixer door elkaar. Voeg het vanille-extract toe en strooi de bloem erbij, mix opnieuw tot een mooie gladde massa.
Voeg al roerend (niet meer mixen) de gesmolten boter uit de taartvorm en de melk toe, en op het laatst de kersen.
Vet de taartvorm in met het restje achtergebleven boter, met behulp van een stukje keukenpapier. Giet de massa in de vorm, verdeel er nog een paar klontjes boter over en laat in 45 minuten in de voorverwarmde oven gaar worden. Haal de clafoutis uit de oven en bestrooi meteen met de vanillesuiker. Laat afkoelen en serveer lauwwarm.

1 gedachte over “Recept van de week: Clafoutis, en niet van de Hema”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven