Recept van de week (twee recepten!): Herderstoetje en Zoeter dan zoetigheid

vr 9 december 2011

Categorieën: ,

Voor de liefhebbers van de Méditerrane keuken: het is weer vrijdag, dus tijd voor een kersvers recept. Niet echt ingewikkeld en ook met ingrediënten die in Nederland verkrijgbaar zijn, te maken. Zoals al mijn recepten. Meer weten, meer recepten? Klik hier voor mijn kookboeken.
Alle recepten zijn bedoeld voor 4 personen.

Vandaag twee recepten. Om te vieren dat m’n nieuwe kookboek ‘Hemelse toetjes’ in de winkel ligt. Met hartige en zoete nagerechten. Maar wel multifunctioneel hè, want aardig wat van die hartige desserts kunnen ook als voorafje worden geserveerd, of voldoen prima als lunchhapje. En een aantal zoete toetjes hapt net zo lekker weg bij het diner als bij de ochtendkoffie.
Zoals de nagerechtjes hieronder.

Herderstoetje (salade aux endives et au fromage)

Ingrediënten:
2 stronkjes witlof
2 rijpe peren
100 gram blauwe kaas (roquefort, bleu d’Auvergne, fourme d’ambert, o.i.d.)
150 gram verse, zachte geitenkaas
paar kerstomaatjes
handje walnoten (facultatief)
paar takjes platte peterselie
1 theelepeltje mosterd
3 eetlepels olijfolie
1 eetlepel balsamico-azijn
zout, peper

Bereiding:
Snij de kontjes van de witlofstruikjes en haal de blaadjes van elkaar; gooi de buitenste bladeren weg en was de rest in de slacentrifuge, sla ze droog en verdeel over de borden met de holle kant naar boven.
Schil de peren, verwijder het klokhuis en snij het vruchtvlees in dunne plakjes, bedek de bodem van de witlofblaadjes ermee.
Verwijder de steeltjes en hak de peterseliebaadjes fijn.
Doe de mosterd, de olijfolie, de azijn en peper en zout naar smaak in een ruime kom en klop er een vinaigrette van; net zo lang kloppen tot er een stevige emulsie ontstaat. Prak de geitenkaas fijn, doe die erbij en meng alles tot een zo glad mogelijke massa, meng er de fijngesneden peterselieblaadjes door. Verdeel over de witlofblaadjes/perenplakjes. Haal eventueel de korst van de blauwe kaas, snij die in blokjes, en strooi er eroverheen. Voor wie van een knapperig accent houdt: hak de walnoten fijn en strooi die er ook overheen. Versier met een paar in tweeën gesneden kerstomaatjes. Geef er dun gesneden stok- of boerenbrood bij.

Zoeter dan zoetigheid (baklava provençal)

Ingrediënten:

Voor het gebak:
500 gram filodeeg (in plakjes)
150 gram pistachenootjes
150 gram walnoten
100 gram hazelnoten
180 gram boter
3 volle eetlepels suiker
1 eetlepel oranjebloesemwater

Voor de siroop:
300 gram suiker
100 ml oranjebloesemwater
1 theelepel citroensap

Bereiding van het gebak:
Rooster de noten droog (geen olie of boter toevoegen) in een grote koekenpan, laat afkoelen en hak ze grof. Doe ze in een kom, met de suiker en het oranjebloesemwater en roer alles goed door elkaar.
Smelt de boter in een pannetje op een laag pitje; vooral niet laten koken!
Verhit de oven voor op 180 graden.
Vet een bakplaat in met boter. Leg er een eerste plak filodeeg op en bestrijk de bovenkant met gesmolten boter. Leg daar weer een plak filodeeg op en bestrijk opnieuw met boter (een kwast is een prima hulpmiddel). Herhaal de procedure tot de helft van het deeg gebruikt is, en smeer de notenmassa gelijkmatig over de bovenste deegplak uit. Ga dan weer verder met het stapelen en beboteren van de rest van de filodeegplakken. Snij de stapel met een vlijmscherp mes in vierkantjes van zo’n 4×4 centimeter. Schuif de bakplaat de oven in en laat het gebal in 15-20 minuten gaar en goudbruin worden. Maak intussen de siroop.

Bereiding van de siroop:
Doe de suiker, de citroen en het oranjebloesemwater in een pannetje en laat de suiker op een laag pitje smelten. Laat net zo lang pruttelen tot er een gladde siroop ontstaat.

2 gedachten over “Recept van de week (twee recepten!): Herderstoetje en Zoeter dan zoetigheid”

  1. WOW!!!! Herders-toetje!!!
    Ha Renee, ‘k Zat voor openen laptop gisteravond even te kijken naar BBC Michel Roux’s : Masterclass… Zijn toetje zag er ook prachtig uit….Alleen iets Te Zoet naar mijn smaak!
    Blij verrast: uurtje later: Jouw “Herders-toetje” te vinden!!! Lekker!! Hartig!! En Prachtig!!! (grijns: je begrijpt dat ik me niet aan Baklava waag…. “Zoet Genoeg” van mezelf”….). Hartelijke Dank voor: Herders-toetje!!!
    Groets!!! en Fijn Weekeinde,
    Zettie.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven