Recept van de week: Pompe à l‘huile

vr 16 december 2011

Voor de liefhebbers van de Méditerrane keuken: het is weer vrijdag, dus tijd voor een kersvers recept. Niet echt ingewikkeld en ook met ingrediënten die in Nederland verkrijgbaar zijn, te maken. Zoals al mijn recepten. Meer weten, meer recepten?Klik hier voor mijn kookboeken.
Alle recepten zijn bedoeld voor 4 personen.

Met nog ruim een week te gaan tot de Kerst komen ook in de Provence de oude tradities weer bovendrijven. Zoals het inrichten van de kerststal (zie m’n blogje hierover), en het voorbereiden van ‘le gros souper’ waarvan ‘les treize desserts’ en vast onderdeel uitmaken. Lees er alles over in mijn nieuwe kookboek ‘Hemelse toetjes’. Vast onderdeel van die feestmaaltijd is ‘le pompe à l’huile’, een lobbig brood, dat het verbindend element vormt tussen de talrijke gerechten. ’t Is geen moeilijk baksel, en er bestaan net zoveel recepten van als er olijfbomen in de Provence groeien, maar de bereiding ervan vergt een nauwkeurige hand en een secure oven. Teveel afwijkingen van de gegeven ingrediënten of oventemperatuur staan vrijwel zeker garant voor een fiasco. Verder is het van groot belang om de juiste soort bloem (farine de blé, type 45 is heel geschikt) en een fraaie olijfolie te gebruiken, die niet al te nadrukkelijk smaakt. En vergeet de broodbakmachine; dit is handwerk. Daarom nu alvast het recept; kunt u nog even oefenen.

Ingrediënten:
500 gram bloem
25 gram gist
75 gram suiker
10 gram zout
150 cc olijfolie
1 citroen
1 sinaasappel
1 glas lauw water (30 cc)

Bereiding:
Kneed een deeg met 200 gram bloem, de gist en het glas lauw water. Laat drie kwartier op een koele plaats (niet in de koelkast) rijzen. Voeg de olijfolie en de rest van de bloem toe. Boen de citroen en de sinaasappel schoon en rasp de schil van beide af; voeg die eveneens toe. Meng alles voorzichtig door elkaar en laat het deeg drie uur rusten. Vet een bakplaat in, vorm de deegklomp tot een rond brood van circa 30 cm in dikte en laat het nog een uur op kamertemperatuur rijzen. Verwarm intussen de oven voor op 220 graden. Bak het brood vervolgens een kwartier lang, of iets langer, tot het goed gaar is en begint te bruinen. Controleer of het deeg gaar is door een pin/prikker in het brood te steken (er mag niets aan blijven kleven als u ‘m eruit haalt). Haal het gare brood uit de oven en besprenkel het rijkelijk met olijfolie. Meteen warm opdienen, niet snijden maar er stukken vanaf scheuren.

4 gedachten over “Recept van de week: Pompe à l‘huile”

  1. 30cc en 30ml is dezelfde hoeveelheid.
    Ik vermoed dat het 30cl oftewel 300ml water moet zijn.
    30cl is nl. de inhoud van een een drinkglas.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven