Recept van de week: Tonijnsoufflé

vr 27 januari 2012


Voor de liefhebbers van de Méditerrane keuken: het is weer vrijdag, dus tijd voor een kersvers recept. Niet echt ingewikkeld en ook met ingrediënten die in Nederland verkrijgbaar zijn, te maken. Zoals al mijn recepten. Meer weten, meer recepten? Klik hier voor mijn kookboeken.
Alle recepten zijn bedoeld voor 4 personen.

Wegens nog steeds geen trek in zware maaltijden, doe ik de laatste weken veel met lichte hapjes. Uit Portugal -waar ik ook een tijdje gewoond heb en waar mijn man liever gebleven was, maar ja.…- nam ik een recept mee voor tonijnsoufflé. Er moest van alles met deeg en melk en margarine. Beetje experimenteren dan maar. En inderdaad: het kan veel lichter en luchtiger. Het resultaat staat hieronder.

Ingrediënten:
200 gram tonijn (uit blik, op olie)
3 eetlepels serieuze boter
3 eetlepels bloem
1 ½ dl droge witte wijn
3 eetlepels citroensap
3 eieren
1 teentje knoflook
zout en peper uit de molen
olijfolie

Bereiding:
Vet vier soufflébakjes in met olijfolie. Verwarm de oven voor op 190 graden.
Smelt de boter in een pannetje (niet laten koken!) en voeg er de bloem aan toe. Roer goed door en doe er beetje bij beetje de witte wijn bij, tot er een mooie gladde saus ontstaat. Doe er het citroensap bij, knijp het knoflookteentje er boven uit, voeg peper en zout naar smaak toe, roer alles goed door elkaar en laat nog een minuut of vijf onder af en toe roeren doorpruttelen op zeer laag vuur. Eventueel wat witte wijn toevoegen als de saus te dik/droog dreigt te worden. Laat de tonijn uitlekken en prak de vis fijn met een vork.
Splits de eieren in twee kommen. Roer de dooiers en de tonijn door het pruttelende mengsel. Klop de eiwitten zeer stijf. Haal het pannetje van het vuur en schep voorzichtig de stijve eiwitten door het mengsel tot alles goed verdeeld is. Doe het mengsel over in de soufflébakjes en laat alles in zo’n 20 minuten in de oven gaar en goudbruin worden. Meteen serveren.

2 gedachten over “Recept van de week: Tonijnsoufflé”

  1. Ja, ik sluit me aan bij Susan, Lijkt me erg lekker bij de lunch. Inderdaad met een salade en een heerlijk glas wijn…ik hou van Béziers/ Montpellier, dus de Languedoc Roussillon.. en een lekkere rosé erbij.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven