Recept van de week: Uiensoep anders

vr 10 februari 2012


Voor de liefhebbers van de Méditerrane keuken: het is weer vrijdag, dus tijd voor een kersvers recept. Niet echt ingewikkeld en ook met ingrediënten die in Nederland verkrijgbaar zijn, te maken. Zoals al mijn recepten. Meer weten, meer recepten? Klik hier voor mijn kookboeken.
Alle recepten zijn bedoeld voor 4 personen.

Er zit weer sneeuw in de lucht, terwijl die van twee weken geleden nog niet eens is weggesmolten. Dat is ongehoord voor Zuid-Frankrijk. En zelfs in Rome is het Colosseum dicht vanwege de uitglibberende toeristen op de stenen arenatrappen. Het moet niet gekker worden.
Behalve in de keuken, daar mag het best. Dus wordt het uiensoep. Maar dan met roquefort en rouille. En een stevig glas rood. Worden we misschien eindelijk weer warm.

Ingrediënten:
Voor de soep:
6 grote uien
30 gram boter
1 liter rundvleesbouillon (mag van een tablet, maar doe er dan wel iets meer bij dan voorgeschreven)
zout en peper uit de molen
takje verse tijm (of klein theelepeltje gedroogd)
takje peterselie

Voor de rouille:
2 eierdooiers
circa 50 cl olijfolie
4 tenen knoflook
1 theelepeltje mosterd
½ theelepel paprikapoeder
½ theelepel saffraanpoeder
snuf Cayennepeper
zout

Voor erbij:
50 gram roquefort
50 gram geraspte emmental of gruyère
12 dunne sneetjes stokbrood

Bereiding:
De soep:
Pel en snipper de uien. Smelt de boter in een pan en laat de uien er zo’n tien minuten op laag vuur in smoren.
Doe de bouillon erbij (los bouillontablet eerst op in een laagje heet water) en voeg de tijm en zout en peper naar smaak toe. Laat op zacht vuur circa drie kwartier pruttelen.

De rouille:
Scheidt de eieren en doe de eidooiers in een kom. Klop ze los met de mosterd (gewoon met de mixer). Pel de knoflook en knijp die er boven uit. Voeg saffraan, paprika en Cayennepeper toe; aarzel niet de hoeveelheden te verhogen als het pittiger moet! Giet er al kloppend beetje bij beetje -in een dun straaltje- de olijfolie bij tot er een dikke mayonaise ontstaat. Voeg op het laatst een eetlepel (of twee) uienbouillon toe; maar laat de mayonaise niet te dun worden!

Erbij:
Rooster de sneetjes stokbrood (in een toaster, onder de grill, of in een droge koekenpan) en besmeer ze met roquefort. Verdeel ze over de borden en schep de hete soep eroverheen. Garneer met wat fijngehakte peterselie. Serveer de geraspte kaas en de rouille er in aparte schaaltjes bij. Laat iedereen zijn eigen schepje rouille oplossen in de soep en naar eigen inzicht de geraspte kaas erover strooien. Wees gul met de wijn.

5 gedachten over “Recept van de week: Uiensoep anders”

  1. Ikzelf zou toch na 10 minuten wat bloem over de uien strooien en laten meegaren voordat ik de bouillon toevoeg. Zo wordt de soep iets meer gebonden, stroperiger. Wat ik persoonlijk wel lekker vindt. Het idee van de rouille ken ik nog niet, maar wil ik zeker proberen …

  2. Ik ga de soep deze week nog maken, lijkt me zalig!
    Is het nog steeds aan het winteren bij jou Renée? Hier in NL is er eindelijk sprake van dooi. Pffff…. nu is het hier grijzer dan grijs… Tsja, dan moeten we maar gauw weer terug naar de Provence. Avec plaisir!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven