Recept van de week: Doperwtjessoep primavera

vr 23 maart 2012


Voor de liefhebbers van de Méditerrane keuken: het is weer vrijdag, dus tijd voor een kersvers recept. Niet echt ingewikkeld en ook met ingrediënten die in Nederland verkrijgbaar zijn, te maken. Zoals al mijn recepten. Meer weten, meer recepten? Klik hier voor mijn kookboeken.
Alle recepten zijn bedoeld voor 4 personen.

Voor de liefhebbers van de Méditerrane keuken: het is weer vrijdag, dus tijd voor een kersvers recept. Niet echt ingewikkeld en ook met ingrediënten die in Nederland verkrijgbaar zijn, te maken. Zoals al mijn recepten. Meer weten, meer recepten? Klik hier voor mijn kookboeken.
Alle recepten zijn bedoeld voor 4 personen.

’t Is lente, en dan kom je niet aan met erwtensoep. Maar wel met een luchtige doperwtjessoep -versierd met wat plakjes geitenkaas, of een gepocheerd eitje- die je zowel warm als lauwkoud kunt eten. Stukje geroosterd stokbrood erbij, lekker glaasje rosé, en je hebt een heerlijke voorjaarslunch, of een mooi begin van de avondmaaltijd.

Ingrediënten:
1 middelgrote ui
1 kleine krop sla
3 eetlepels olijfolie, klontje boter
1 eetlepel kerriepoeder
1 kippenbouillontablet
1 bosje bladpeterselie
300 gram (diepvries)doperwtjes (geen blik)
1 ½ liter water voor de soep + water om de eieren te pocheren
5 eetlepels crème fraîche
zout, witte peper
4 kleine eieren of 8 plakjes geitenkaas (van de rol)
8 sneetjes stokbrood

Bereiding:
Van de soep:
Pel en snipper de ui, doe met de olie en de boter in een grote pan en laat zachtjes glazig worden. Was intussen de sla, snij de stronk eruit, en snij de bladeren in grove stukken, doe ze bij de uien in de pan en laat in een paar minuutjes zacht worden. Doe de kerrie erbij en roer alles goed door elkaar. Giet het water erbij en voeg de bouillontablet toe; breng alles aan de kook en laat vijf minuten doorkoken. Haal de peterselieblaadjes van de steeltjes en doe de blaadjes samen met de doperwtjes bij de kokende bouillon, laat op laag vuur vijf à tien minuten doorkoken tot de erwtjes gaar zijn; haal van het vuur en laat een kwartiertje afkoelen. Giet de soep door een zeef in een ruime kom, doe de inhoud van de zeef over in de keukenmachine en doe er een paar scheppen van de soep bij. Mix alles tot een gladde puree. Giet de soep terug in de pan, doe er de puree bij, plus de crème fraîche, en breng opnieuw aan de kook onder af en toe doorroeren. Voeg eventueel zout en peper naar smaak toe.

Van de gepocheerde eieren:
Een beetje onorthodoxe methode, maar het kan niet mislukken, ook als de eieren wat ouder zijn; op de klassieke manier (in water met azijn) lukt het alleen met kakelverse eieren.
Breng een flinke laag water aan de kook in een pan waarin vier eieren passen.
Bekleed een kommetje of een kopje met een flink stuk (plastic) huishoudfolie -zorg voor een ruime overlap- en breek hierin voorzichtig een ei. Pak de zijkanten van de folie bij elkaar tot een tuutje en bindt er strak een dichtbindertje of een stevig stukje draad omheen, zodat het ei er niet uit kan lekken. Herhaal de procedure en maak zo van elk ei een pakketje; leg ze alle vier met het tuutje naar boven in het kokende water, haal ze er na circa drie minuten weer uit.
Rooster intussen de sneetjes stokbrood.

Verdeel de soep over de borden, maak de pakketjes voorzichtig open en laat in het midden van elk bord een ei glijden.
Teveel gedoe, dat pocheren?
Snij dan een paar dunne plakjes geitenkaas van de rol en laat die in de soep dobberen.

2 gedachten over “Recept van de week: Doperwtjessoep primavera”

  1. Wat een mooie tip voor de gepocheerde eieren! Geweldig. Je weet namelijk nooit tenzij je zelf kippen hebt, hoe vers de eieren zijn. En een heerlijke soep. Zonder de eitjes ook al zoiets bij Delia Smith gelezen of Nigella Lawson. Smaakt verrukkellijk.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven