Recept van de week: Gratin van tomaat en paprika

vr 6 april 2012

Voor de liefhebbers van de Méditerrane keuken: het is weer vrijdag, dus tijd voor een kersvers recept. Niet echt ingewikkeld en ook met ingrediënten die in Nederland verkrijgbaar zijn, te maken. Zoals al mijn recepten. Meer weten, meer recepten? Klik hier voor mijn kookboeken.
Alle recepten zijn bedoeld voor 4 personen.

In paaseieren en paashazen heb ik nooit veel heil gezien; het wil er bij mij maar niet in dat hazen eieren leggen en die vervolgens verstoppen, en dat dan uitgerekend met Pasen. Ik krijg gelijk van de Universiteit van California, die het uitzocht: in de 13e eeuw werd in het Teutoonse rijk (Duitsland) de godin van de vruchtbaarheid vereerd. Ze heette Eostra (vandaar het Engelse Easter = Pasen) en haar symbolen waren het konijn -vanwege diens formidabele reproductiecapaciteit- en het ei – teken van vruchtbaarheid. In het vroegere volksgeloof gingen die dingen een beetje door elkaar lopen, en bij ons werd dat paaskonijn een paashaas; dat bekte lekkerder. Later kwam daar de katholieke kerk nog eens overheen, die de oude heidense rituelen niet kreeg uitgeroeid en ze dus maar integreerde in de eigen geloofsbeleving: hoe meer zieltjes, hoe meer vreugd.
Pasen en het Franse Paques zijn terug te voeren op het Aramese pascha en het Griekse pascho, wat lijden betekent. Dat komt dichter in de buurt: het lijden, sterven en de wederopstanding van Jezus, daar ging deze religieuze viering eigenlijk over.
Heeft bovenstaande iets te maken met onderstaand recept? Nee. Net zo min als dat hele commerciële paasgedoe iets met de oorspronkelijk betekenis van Pasen te maken heeft.
Maar met al die regen van de laatste dagen, en met meer regen op komst, kunnen we best een beetje zon op het bord gebruiken, plus de bijbehorende vitamientjes.
Zo, ga ik nu naar de Mattheüs Passion van Bach luisteren.
Iedereen een hele Goede vrijdag en een prima Pasen!

Ingrediënten:
6 rijpe tomaten (in plakken)
4 eetlepels olijfolie
1 eetlepel tijm (gedroogd)
1 eetlepel peterselie (fijngehakt)
1 eetlepel verse basilicum (fijngehakt)
2 rode paprika’s (gegrilleerd, geschild, zonder zaadlijsten, in reepjes)
2 eetlepels broodkruim van oud brood (of paneermeel)
3 eetlepels geraspte gruyére of emmental
2 eetlepels kappertjes
zout en peper

Bereiding:
Verwarm de oven voor op 230 graden. Leg de paprika’s op een bakplaat en laat het velletje zwart worden, haal ze uit de oven en draai die terug naar 180 graden. Laat de paprika’s afkoelen en verwijder het zwarte velletje, snij ze in parten en verwijder de zaadlijsten; snij ze in reepjes. Verdeel 1 eetlepel olijfolie over de bodem van een vuurvaste schaal. Leg een laag tomatenplakjes op de bodem, strooi er wat zout en peper, wat tijm, peterselie en basilicum over. Daarna een laagje paprikareepjes. Herhaal dit tot de ingrediënten op zijn, maar zorg dat de bovenste laag een laagje tomaten is. Giet de rest van de olijfolie erover, bestrooi met kappertjes (eventueel kunnen er ook nog wat ontpitte en in plakjes gesneden olijven aan toe worden gevoegd) en met een egaal laagje broodkruim (of paneermeel), en strooi daar de geraspte kaas over. Laat de schaal 20 minuten in de voorverwarmde oven garen. Kan warm of koud worden gegeten.

2 gedachten over “Recept van de week: Gratin van tomaat en paprika”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven