Recept van de week: Soupe aux lentilles

vr 20 april 2012


Voor de liefhebbers van de Méditerrane keuken: het is weer vrijdag, dus tijd voor een kersvers recept. Niet echt ingewikkeld en ook met ingrediënten die in Nederland verkrijgbaar zijn, te maken. Zoals al mijn recepten.
Alle recepten zijn bedoeld voor 4 personen.

Omdat het weer nog steeds niet echt meewerkt, moeten we iets anders verzinnen om een rothumeur te voorkomen of te verdrijven. Een smakelijk soepje helpt altijd, zoals deze linzensoep. Kan als voorafje, of als maaltijdsoep, maar is vooral erg lekker en supergezond. Daar kan geen rothumeur tegenop.

Ingrediënten:
1 liter runder- of kipbouillon (fond, of een tablet)
500 gram rode linzen
2 uien
2 stengels bleekselderij
1 teen knoflook
1 bosje peterselie
1 blikje gepelde, fijngehakte pomodori
4 eetlepels olijfolie
zout, vers gemalen zwarte peper
4 sneetjes witbrood
handje witte rijst (facultatief)

Doe de linzen en de bouillon in een ruime pan en breng aan de kook. Eventueel schuim afspatelen. Ongeveer een half uurtje op zacht vuur laten doorkoken. Pel intussen de uien en snij ze in dunne ringen. Haal de harde vezels van de selderij en snij die in dunne plakjes, snij de bladen in reepjes; hou wat blad achter voor de garnering. Doe twee eetlepels olijfolie in een hapjespan en laat heet worden. Fruit de uien, de selderij en de uitgeperste knoflook goudbruin en voeg dan het blikje fijngehakte pomodori toe. Hak de peterselie fijn en voeg toe. Laat alles een kwartiertje smoren, en voeg dan het mengsel aan de linzenbouillon toe. Maak de hapjespan niet schoon, maar doe er opnieuw wat olijfolie in. Snij de sneetjes witbrood (zonder korst) in blokjes en bak ze goudbruin in de hapjespan. Verdeel ze over vier borden. Maak de linzensoep af met peper en eventueel nog wat zout. Giet de soep over de broodblokjes in de borden, strooi er ter garnering wat fijngesneden selderijblad of peterselie over.
Voor een echt gevulde maaltijdsoep: doe na ongeveer 15 minuten een flinke hand rijst in de soep en laat meegaren.

2 gedachten over “Recept van de week: Soupe aux lentilles”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven