Recept van de week: Piperade

vr 6 juli 2012

Voor de liefhebbers van de Méditerrane keuken: het is weer vrijdag, dus tijd voor een kersvers recept. Niet echt ingewikkeld en ook met ingrediënten die in Nederland verkrijgbaar zijn, te maken. Zoals al mijn recepten. Meer weten, meer recepten? Klik hier voor mijn kookboeken.
Alle recepten zijn bedoeld voor 4 personen.

Warm weer en warm eten, het blijft een moeilijke combinatie. Warm weer en heet eten daarentegen, vormen een ideaal koppel. Zeker als je er niet te lang voor in de keuken hoeft te sloven. En als er een koel glas rosé of wit bij geschonken wordt.
Onderstaand basisrecept kan overigens worden opgeleukt met blokjes ham, iets (blik)vissigs, mosselen, extra groenten (sperziebonen, broccoli) of wat er nog aan overtolligs in de koelkast te vinden is. Maar overdrijf het niet; het is al een behoorlijk stevige hap.

Ingrediënten:
1 grote ui
2 tenen knoflook
1 blik gepelde tomaten (400 gram)
1 kleine groene paprika
8 zongedroogde tomaatjes (op olie)
½ bosje platte peterselie
8 eieren
½ kruidenbouillontablet
sambal
olijfolie

Bereiding:
Pel en snipper de ui, pel de knoflooktenen. Haal de zaadlijsten uit de paprika en snij hem in blokjes. Snij de peterselie fijn. Laat de bliktomaten uitlekken in een vergiet en snij ze in stukjes, snij de zontomaatjes in stukjes.
Doe een flinke scheut olijfolie in een ruime koekenpan, verkruimel de halve bouillontablet in de olie en laat op laag vuur even oplossen. Doe de ui en de paprika erbij, zet het vuur hoog en laat alles zo’n vijf minuten aanbakken. Draai het vuur weer laag, voeg de peterselie en de zontomaatjes toe, en knijp de knoflooktenen er over uit. Doe de in stukjes gesneden bliktomaten erbij. Roer alles goed door elkaar en laat nog een tijdje pruttelen tot het meeste vocht is verdampt. Doe er een flinke theelepel sambal bij (het moet goed pittig zijn, maar zonder dat je meteen in snikken uitbarst) en proef op smaak. Breek de eieren in een kom, steek de dooiers los en kieper alles in de koekenpan. Zet het vuur hoog, wacht tot de eieren beginnen te stollen, en roer er dan met een vork doorheen. Weer even laten opstijven en opnieuw door elkaar roeren, net zo lang tot er een stevige massa ontstaat, maar het mengsel nog wel smeuïg is.
Meteen opdienen, met (eventueel geroosterd) stok-, boeren-, of ander brood dat lekker weg sopt.

2 gedachten over “Recept van de week: Piperade”

  1. ik zou zeggen knip er even ,als alles klaar is ,wat basilicum en koriander
    over of wat eigengemaakte pesto.
    het is een soort totilla zonder ardappelen wel zo gezond.
    merci

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven