Recept van de week: Hachis parmentier

vr 9 november 2012


Voor de liefhebbers van de Méditerrane keuken: het is weer vrijdag, dus tijd voor een kersvers recept. Niet echt ingewikkeld en ook met ingrediënten die in Nederland verkrijgbaar zijn, te maken. Zoals al mijn recepten. Meer weten, meer recepten? Klik hier voor mijn kookboeken.
Alle recepten zijn bedoeld voor 4 personen.

Ik heb de hele week een winterschilder over de vloer. Een aardig joch, daar niet van, maar hij zet alle deuren wagenwijd open, laat honden ontsnappen, en als ik vraag of dan op z’n minst de buitendeuren en de ramen dicht mogen omdat we zo langzamerhand sterven van de kou, roept hij ontzet: “Non non non! Il faut que ça sèche!” Met een beetje mazzel is dat aan het eind van de middag, waarna de haard op vol vermogen aan gaat, en ik de keuken in duik om vooral iets wárms bij elkaar te koken. Vandaag is dat hachis parmentier. Stevige kost, maar daar zijn we dan ook echt aan toe. En dat glas rood, dat wordt wel een flesje hoor. Morgen begint gelukkig het weekeinde, zonder bibberschilder.

Ingrediënten:
8 grote bloemige aardappels
500 gram rundergehakt
4 tomaten
2 uien
4 tenen knoflook
1 kleine rode paprika
handje zwarte olijven, ontpit
2 eetlepels tomatenpuree
1/2 eetlepel herbes de provence
50 gram geraspte Emmental of gruyère
1/2 kruidenbouillontablet
zout, peper
olijfolie, boter

Bereiding:
Schil de aardappels en kook ze gaar in ruim water waaraan de bouillontablet is toegevoegd.
Pel en snipper intussen de ui. Pel de knoflooktenen.
Snij de tomaten in vieren, haal het harde bovenkantje eraf, en het binnenwerk eruit, snij ze in dobbelsteentjes.
Doe hetzelfde met de paprika. Hak de olijven fijn.
Doe een scheut olijfolie en een klontje boter in een braadpan en laat heet worden.
Gooi de uien erin en laat ze even op hoog vuur, onder goed omscheppen, bakken. Voeg de paprika toe en laat een paar minuten meebakken, blijf omscheppen. Voeg het gehakt toe en laat ook dat op hoog vuur een minuutje of wat meebakken, blijf omscheppen. Doe de tomaten erbij, knijp de knoflooktenen er boven uit, en zet het vuur op de laagste stand. Voeg de herbes de provence, de olijven en de tomatenpuree toe, breng op smaak met peper en zout. Doe het deksel op de pan en laat zo’n tien minuten sudderen.
Giet de gare aardappels af, gooi er een flinke scheut olijfolie bij en stamp er een dikke puree van. Eventueel wat olijfolie toevoegen als de puree te dik blijft.
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Vet een ovenschaal in en verdeel de helft van de puree over de bodem. Bedek de puree met het gehaktmengsel, en verdeel daar de rest van de puree over. Bestrooi de bovenkant met de geraspte kaas.
Laat de schotel een klein kwartiertje in de voorverwarmde oven gratineren. Serveer lekker warm, met een mooi glas/flesje!

11 gedachten over “Recept van de week: Hachis parmentier”

    1. Dag Sandra,
      Zou ik doen. Het valt in mijn categorie ‘troosteten’. Niet altijd even verantwoord/gezond volgens dieetgoeroes, maar ik vind dat je geestelijk welzijn minstens zo belangrijk is. En dat je na zo’n kouwe kl****dag als vandaag best iets troostrijks naar binnen mag schoffelen. ;-} Jij ook een fijn weekeinde!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven