Recept van de week: Crespeou

vr 29 maart 2013

crespeou

Voor de liefhebbers van de Méditerrane keuken: het is weer vrijdag, dus tijd voor een kersvers recept. Niet echt ingewikkeld en ook met ingrediënten die in Nederland verkrijgbaar zijn, te maken. Zoals al mijn recepten. Meer weten, meer recepten? Klik hier voor mijn kookboeken.
Alle recepten zijn bedoeld voor 4 personen.

Goede vrijdag vandaag. En dit weekeinde krijgen we niet alleen Pasen, maar ook zomertijd. Yes! Eindelijk weer een uurtje langer licht ’s avonds. Als het weer nou ook nog even meewerkt…. Volgens de regio-weerkaart is het vandaag en morgen nog even helemaal naadje, maar krijgen we zondag zon! Aj, en ook nog de Ronde van Vlaanderen. We zullen (af)zien.
In beide gevallen graag niet te lang in de keuken, maar wel iets lekkers op tafel. En ‘Pasque oblige’, dus iets met ei. En liefst niet die hardblauw gekookte, ‘creatief’ beschilderde kogels waarvoor zelfs m’n honden hun neus optrekken: die ‘oeufs durs’ heb ik halverwege de vorige eeuw al afgeschaft.
Wat dan wel? Crespeou! Een typisch Provençaalse taart, opgebouwd uit veelkleurige omeletten. Je kunt er mee variëren tot in het oneindige, je kunt er zelfs een heel flatgebouw mee opmetselen, maar ik heb me beperkt tot ‘slechts’ zeven lagen. En de basissmaken van de Provence. Fijne Paasdagen!

Ingrediënten:
14 ferme eieren (2 per omelet)
50 gram verse spinazie
1 bolvolle theelepel tapenade
1 kleine ui
2 tomaten
8 blaadjes basilicum
½ rode paprika
25 gram geraspte parmesan
4 tenen knoflook
olijfolie
zout en peper uit de molen

Bereiding:
Hak de spinazie fijn, pel en snipper de ui ragfijn, pel de knoflooktenen, snij de basilicumblaadjes in snippers. Dompel de tomaten onder in heet water, trek het velletje eraf, haal de zaadlijsten en het kroontje eruit en snij het vruchtvlees in blokjes. Halveer de paprika, haal met de dunschiller de buitenkant eraf, haal de zaadlijsten eruit en snij de rest in kleine blokjes (bewaar de andere helft van de paprika in folie in de koelkast voor een volgende keer of iets anders).
Doe de eieren in een grote kom, laat de mixer er op los en klop tot een schuimige massa. Pers de knoflooktenen er met de knijper boven uit, en meng nog even door. Verdeel het eiermengsel gelijkmatig over zeven (!) kommen/schalen/diepe borden. Doe er in kom 1 de spinazie bij, in kom 2 de tapenade, in kom 3 de ui, in kom 4 de tomaat, in kom 5 de basilicum, in kom 6 de paprika, in kom 7 de parmesan. Geef een draai peper over de kom met spinazie, doe er wat zout bij. Doe dat ook bij de kom met ui, met tomaat, met basilicum en met paprika. De tapenade en de parmesan zijn van zichzelf al pittig genoeg. Roer alle kommen nog eens door.
Laat een scheut olijfolie in een kleine koekenpan heet worden en giet het mengsel uit de eerste kom erin. Bak de omelet op zacht vuur tot de bovenkant begint te stollen en de onderkant (even spieken door de zijkant met een vork een stukje op te tillen) goudbruin ziet. Leg een deksel op de pan die het hele oppervlak bedekt. Loop met de pan met het deksel erop naar de spoelbak van het aanrecht, en draai daar de pan om, het deksel intussen stevig tegen het oppervlak houdend. De halfgare omelet ligt nu omgekeerd op het deksel. Laat de omgekeerde omelet voorzichtig terugglijden in de pan. Laat nog even op laag vuur doorgaren. Laat de omelet op een ruim bord of op een schaal glijden.
Tijd voor de tweede omelet. Herhaal de procedure, maar doe wel een nieuw scheutje olijfolie in de koekenpan om aanbakken te voorkomen. Leg de tweede omelet op de eerste.
Ga zo door tot alle omeletten gebakken zijn, en er een mooie stapel omeletten op de schaal ligt, zoals bij pannenkoeken.
En nu komt het aan op de smaakbestemming.
De crespeou kan meteen -warm- gegeten worden, in dikke punten, als lunch bijvoorbeeld, met een stevig stuk boerenbrood erbij. Bewaren tot het Paas-ontbijt kan ook: even oppiepen in de magnetron/oven, of gewoon op kamertemperatuur serveren. En wat er dan nog overblijft doet het -in kleine brokjes gesneden, met een prikkertje erdoor- prima als borrelhapje bij de koers van de (zon)dag.

4 gedachten over “Recept van de week: Crespeou”

 1. oh zelfs voor iemand die alleen is zeer aantrekkelijk alles gewoon in een kleiner ceramica koekenpannetje .
  heerlijk lijkt me dat ga ik doen bedankt Renee.
  fijne Paas dagen

 2. Pasen, omelette en de Matthäus. Komt goed met het nieuwe leven.

  Even tussen door: toeval bestaat. Ik zit je boek te lezen, heb op de achtergrond (mag eigenlijk niet) de Matthäus aan staan (van Herreweghe) en lees op hetzelfde moment dat je met Pierre de Matthäus beluisterd hebt in de Laurenskerk. God bestaat.
  Verder met veel belangstelling tot nu toe gelezen en licht verbijsterd geraakt over de overeenkomsten in onze levens. Vrijwel identiek, behalve dat jij een vrouw bent en ik een meneer. Journalistiek (ik versloeg voor het ANP de gijzeling in De Punt, sliep in de auto in Bovensmilde, was bij de ontruiming van de Prins Hendrikkade), huwelijken, Frankrijk, Jameson, Bach (geen dag zonder Bach – CD en zelf piano).
  Ik zal als het boek uit is, een prettige bespreking plaatsen op mijn website.
  Joyeuses Pâques, Andrée.

  Wim

  1. Dag Wim,
   Nou nog een straaltje zon ;-] ‘t Weer is weer bar en boos hier.

   Merkwaardig dat er zoveel parallellen lopen door de levens van jou en mijn hoofdpersoon. Maar wel mooi.
   Zelf hou ik zeer van de uitvoering van The Amsterdam Baroque Orchestra o.l.v. Ton Koopman in de St.Joriskerk te Amersfoort, uit 2005.
   En nee, de Matthäus zou ik nooit als achtergrondmuziek kunnen horen; te indringend om me bij te kunnen concentreren op wat anders.
   Ik werk liever met de Cello Suites zachtjes uit de speakers. En in de auto doorgaans de Brandenburgse Concerten, lekker hard.
   Zoals je zegt: “geen dag zonder Bach”.
   Dank voor je aardige woorden over m’n boek. Jij ook een Joyeuses Pâques!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven