Recept van de week: Pastizzu Corse

vr 28 juni 2013

pastizzu
Voor de liefhebbers van de Méditerrane keuken: het is weer vrijdag, dus tijd voor een kersvers recept. Niet echt ingewikkeld en ook met ingrediënten die in Nederland verkrijgbaar zijn, te maken. Zoals al mijn recepten. Meer weten, meer recepten? Klik hier voor mijn kookboeken.
Alle recepten zijn bedoeld voor 4 personen.

Goed, morgen dus. Dan begint de Tour de France. Op Corsica. Zo ongeveer het dwarsigste departement van Frankrijk, dat het liefst vandaag nog zelfstandig door het leven zou willen gaan. Maar ja, de honderdste Tour, ook nog eens voor het allereerst op het Île de beauté. Als départ nog wel, en dan drie etappes lang. Dat is memorabel. En als het even meezit houden zelfs de hardcore vrijheidsstrijders zich even gedeisd en komt de Tourkaravaan over een paar dagen ongeschonden het eiland af. On verra.
Intussen mogen de renners wellicht kennismaken met een onvervalst Corsicaans hapje: pastizzu. Ook wel het toetje van de armen genoemd. Simpel, smakelijk, makkelijk klaar te maken en de ideale doping voor de slaven van de weg die er nog even tegenaan moeten.

Ingrediënten:

Voor de pastizzu:
150 gram suiker
7 eieren
1 liter volle melk
1 glas volle melk
4 dikke sneden boerenbrood
1 zakje vanillesuiker
1 eetlepel citroenrasp

Voor de karamel:
125 gram suiker
10 cl water
1 klontje boter

Bereiding:
Boen de citroen schoon en rasp het geel eraf, tot je een volle eetlepel overhoudt.
Giet de liter melk in een ruime pan, doe er het citroenraspsel bij, plus de 150 gram suiker, en breng aan de kook. Draai het vuur uit.
Breek/snij het brood in kleine stukjes en doe het bij de melk. Doe het deksel op de pan en laat staan.
Maak intussen de karamel door het klontje boter, de 125 gram suiker en het water in een pannetje te doen en op een héél laag vuurtje zachtjes te laten smelten. Goed blijven roeren en meteen uitzetten als het mengsel lichtbruin begint te kleuren. Klaar!
Giet de karamel in een beboterde bakvorm.
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Klop de eieren -samen met de vanillesuiker- los in een ruime kom. Dat mag gewoon met de mixer hoor, al vereist de traditie een vork en een lamme arm. Maar daar doen we niet aan: dat we pastizzu maken is al traditie genoeg.
Giet het afgekoelde melkmengsel door een zeef in de kom met de losgeklopte eieren. Prak het in de zeef achtergebleven brood fijn met een vork (jawel, maar dat kost geen lamme arm) en doe het bij het melkmengsel. Giet er het glas koude melk bij. Meng alles goed door elkaar en giet het bovenop de karamel in de bakvorm.
Zet het mengsel in het midden van de voorverwarmde oven en laat zo’n dertig minuten garen. Laat de pastizzu goed afkoelen, keer de vorm om op een bord en snij er punten van.
Kopje ristretto erbij, plus een glaasje liqueur de myrte, helemaal Corsica.

1 gedachte over “Recept van de week: Pastizzu Corse”

 1. Hallo!
  Uw blog heeft onze aandacht getrokken vanwege de kwaliteit van de recepten. We zouden het leuk vinden als u zich zou aanmelden bij Volrecepten.nl zodat wij naar uw blog kunnen linken.

  Volrecepten.nl is een zoekmachine die de beste Nederlandse kooksites en blogs verzamelen van het internet. Enkele honderden blogs zijn hier al ingeschreven en profiteren van het verkeer die wij naar hun sites sturen.

  Om mee te doen met Volrecepten.nl, ga je gewoon naar http://www.volrecepten.nl/registreer-u-voor-de-topblogs-met-recepten
  Breng ons een bezoek!

  Groetjes Magdalena
  Volrecepten.nl

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven