Recept van de week: Bastilletoetje

vr 12 juli 2013

Categorieën: ,

rabarberVoor de liefhebbers van de Méditerrane keuken: het is weer vrijdag, dus tijd voor een kersvers recept. Niet echt ingewikkeld en ook met ingrediënten die in Nederland verkrijgbaar zijn, te maken. Zoals al mijn recepten. Meer weten, meer recepten? Klik hier voor mijn kookboeken.
Alle recepten zijn bedoeld voor 4 personen.

Eigenlijk begon de Franse Revolutie helemaal niet op 14 juli 1789 met de bestorming van de Bastille, maar op 4 mei van datzelfde jaar met het bijeenroepen van de Staten Generaal – de eerste keer in 175 jaar. Toen kwam er een einde aan het Franse koninkrijk en werd de Eerste Republiek een feit. Maar ja, zo’n bestorming door opstandige Parijzenaars doet het natuurlijk beter in de mythevorming dan een saaie vergadering. Bovendien veranderde er voor de gewone bevolking niets: de elite leefde er nog steeds riant op los terwijl het gewone volk krepeerde wegens een diepe economische crisis. Logisch dat de boze burgers in opstand kwamen.
Bij die run op de Bastille ging het trouwens niet om het bevrijden van gevangenen (er zaten er op dat moment maar zeven, een paar oplichters en een paar gekken) zoals de legende wil, maar om munitie. De opstandelingen hadden namelijk even ervoor een wapendepot geplunderd, alleen ontbrak de munitie. In de Bastille -een oud fort dat zou worden afgebroken- lag de voorraad die ze nodig hadden. Het oproer begon nog rustig, maar escaleerde tot een bloedige veldslag doordat de gouverneur die met zijn voor het leger afgekeurde troepen de Bastille zo’n beetje bewaakte, de onderhandelingen verklooide. Hij eindigde met z’n hoofd op een lans die in triomf door de straten van Parijs werd gedragen. Er vloeide veel bloed, er vielen veel doden. De legende van de bestorming van de Bastille was een feit. Waardoor heel Frankrijk de revolutie dus eigenlijk op een verkeerde dag viert: Quatorze Juillet.
Dat gaat met veel vuurwerk gepaard. Wie wil weten waar dat bij hem/haar in de buurt te bewonderen valt, klikt hier. En daarna op ‘decouvrez le programme’ op de site.
Goed. Vandaag dus een Bastilletoetje, een torentje in een glas waarbij arm (rabarber) en rijk (aardbeien) in vreedzame harmonie samenkomen. Geen vuurwerk op tafel dus, maar de ‘ooohhhh’s’ en ‘aaahhhh’s’ zullen er niet minder om zijn.

Ingrediënten:
500 gram rabarber
500 gram aardbeien
250 gram mascarpone
150 gram kristalsuiker
2 zakjes vanillesuiker
sap van een ½ citroen
1 dl water

Bereiding:
Snij de uiteinden van de rabarberstelen en trek (of schil met de dunschiller) de harde draderige buitenkant eraf. Snij de stelen in stukken van zo’n 2 centimeter.
Doe 1 dl water in een ruime pan, doe de suiker en het citroensap erbij, breng even aan de kook en voeg de rabarber toe. Laat met het deksel schuin op de pan in een paar minuten (3 à 4) gaar koken; de rabarber moet nog ‘beet’ hebben en mag geen pap worden.
Neem een kom waarop een zeef past, giet de rabarber af in de zeef, zodat de kom het kookvocht opvangt. Laat een kwartiertje staan, zodat de rabarber goed uitlekt. Leg de zeef met de rabarber op een bordje en zet een half uurtje weg in de koelkast.
Laat intussen de mascarpone op kamertemperatuur komen in een andere kom. Doe er de zakjes vanillesuiker bij en roer door. Giet er daarna -scheutje voor scheutje en onder goed roeren- wat rabarberkooknat bij, net zo lang tot er een mollige room ontstaat. Laat ook die een half uurtje staan in de koelkast.
Haal de kroontjes van de aardbeien, snij ze in tweeën en doe ze in de kom met het overgebleven kooknat. Zet die eveneens een half uurtje weg in de koelkast.
Dan is het tijd om te serveren. Verdeel de rabarber over de bodems van vier brede glazen, of vier glazen bakjes. Verdeel de mascarponecrème als een dikke laag er bovenop. Vis de aardbeien met een vork uit het kooknat (of giet ze af in een schone zeef) en verdeel ze eveneens over de glazen.
Bonne app. et bonne Fête!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven