Recept van de week: Fête de la Gastronomie-pasta

vr 20 september 2013

pasta kaas tomaatVoor de liefhebbers van de Méditerrane keuken: het is weer vrijdag, dus tijd voor een kersvers recept. Niet echt ingewikkeld en ook met ingrediënten die in Nederland verkrijgbaar zijn, te maken. Zoals al mijn recepten. Meer weten, meer recepten? Klik hier voor mijn kookboeken.
Alle recepten zijn bedoeld voor 4 personen.

Dit weekeinde vieren we het Fête de la Gastronomie, een jaarlijks terugkerend smulfestijn dat op de kaart staat sinds de Franse gastronomische maaltijd in 2010 op de UNESCO-lijst van immaterieel erfgoed werd geplaatst.
“Zij (dat feestje dus) heeft als roeping om te verenigen, te introduceren en je zin te geven om te koken in een sfeer van gezelligheid, van delen en van vrijgevigheid”, aldus het Ministerie van Toerisme. En dat zullen we weten. In heel Frankrijk wordt van 20/9 tot en met 22/9 van alles georganiseerd: van kookcursussen, -wedstrijden en masterclasses met befaamde chefs tot en met buffetten, proeverijen en speciale restaurantmenu’s onder het motto ‘Tous au restaurant’. Dat menu bestaat uit een entree, een hoofdgerecht en een dessert voor een vaste prijs. Leuk, maar nóg leuker is dat voor elk gekocht menu, het zelfde menu voor een meegebrachte gast gratis is. Wel even opletten: er moet tevoren gereserveerd worden, het aantal tafels is beperkt en verschilt per restaurant, net als de menu’s en de prijzen trouwens. Meer info: klik hier.1219391
Vanzelfsprekend ga ik ergens een vorkje prikken dit weekeinde, met vrienden.
En verder houd ik het simpel. Met onderstaande pasta met kaas en tomaat. Komt vast nooit op de UNESCO-lijst. Maar als je gastronomische echtgenoot een tweede portie ambieert, is er vast niks mis mee. Vooraf doe ik m’n slaatje van vorige week, en als toetje deze millefeuille.
O ja, en we hebben volstrekt illegale kaasjes van een lokale geitenboer.
Bonne fête!

Ingrediënten:
500 gram pasta (spaghetti, tagliatelle, penne, of andere pasta naar keuze)
2 bakjes boursin (samen circa 300 gram,) of andere fromage aux herbes et ail
200 gram geraspte gruyère
1 bosje krulpeterselie
1 blik gepelde tomaten (800 gram, of 2 kleintjes van 400 gram)
3 tenen knoflook
geraspte parmesan
droge witte wijn
olijfolie
zwarte peper uit de molen

Bereiding:
Breng in een grote pan 1 ½ liter water aan de kook. Giet er een gulle scheut olijfolie in en doe de pasta erbij. Laat onder die af en toe roeren beetgaar worden.
Pel de tenen knoflook, snij de peterselie fijn (behalve de stugge stelen).
Gooi de inhoud van het blik tomaten in een vergiet in de gootsteen. Laat uitlekken, druk het ergste vocht er nog even uit met een vork, vis de tomaten eruit, leg ze op een snijplank en snij ze in stukjes.
Doe intussen in een ruime koekenpan of braadpan een flinke scheut olijfolie. Laat warm worden en doe er de peterselie bij. Als die begint te sputteren, de knoflooktenen erboven uitknijpen en alles even doorroeren. Gooi er een gulle scheut witte wijn bij en laat onder af en toe doorroeren een paar minuten pruttelen op laag vuur. Voeg de tomaten toe er roer alles nog eens door.
Intussen zal de pasta wel gaar zijn. Doe die over in het vergiet en laat uitlekken (niet afblussen onder de koude kraan!). Gooi de pasta terug in de pan, doe er een scheut olijfolie bij, roer even door en laat staan met het deksel op de pan.
Voeg de boursin toe aan het prutteltje in de koeken/braadpan en roer de kaas los tot die helemaal gesmolten is. Geef een paar fikse draaien aan de pepermolen, doe er de geraspte gruyère bij en roer alles op laag vuur door elkaar tot de kaas gesmolten is. Voeg eventueel nog wat witte wijn toe als de saus te dik dreigt te worden; hij moet soepel van een lepel lopen.
Verdeel de pasta over de borden, verdeel de saus erover en geef de parmesan er los bij. Plus natuurlijk wat stokbrood om te soppen, en een mooi glas rosé of rood.

2 gedachten over “Recept van de week: Fête de la Gastronomie-pasta”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven