Recept van de week: Pain perdu met van alles

vr 7 februari 2014

pain_perdu_1
Voor de liefhebbers van de Méditerrane keuken: het is weer vrijdag, dus tijd voor een kersvers recept. Niet echt ingewikkeld en ook met ingrediënten die in Nederland verkrijgbaar zijn, te maken. Zoals al mijn recepten. Meer weten, meer recepten? Klik hier voor mijn kookboeken.
Alle recepten zijn bedoeld voor 4 personen.

Pain perdu betekent zoveel als ‘verloren brood’: oud brood dat je zou weggooien als je er bijvoorbeeld geen paneermeel van zou maken of het aan je huisdieren zou voeren. Om maar wat te noemen. Mooi niet, want oud brood kan heel lekker zijn. Dat wisten ze eeuwen geleden al. Zo staat pain perdu al als ‘aliter dulcia’ (alweer een zoet dessert) beschreven in de Apicius: een verzameling Latijnse recepten uit de 4e/5e eeuw. In Frankrijk was het de meesterkok Taillevent die er in de 14e eeuw goede sier mee maakte aan het hof. Hij noemde het ‘tostées dorées’: aan het hof deed men niet aan oud brood, dat werd daar dus wèl weggegooid. Dachten ze. Taillevent wist wel beter. En ik ben hem er dankbaar voor dat hij die kennis wilde delen. Want wentelteefjes (zoals ze in Nederland heten) zijn verrukkelijk. En je kunt er eindeloos mee variëren. Onderstaand recept vind ik typisch iets voor het rotweer van nu; het ultieme troost-eten. Maar als de seizoenen verschuiven, maak ik ze ook met aardbeien, frambozen, morilles, verse vijgen, gebakken bananenschijfjes, verse druiven, chocopasta, honing, een klont confiture naar keuze of een dikke kledder slagroom. Met kaas, ham, spekjes of gewoon niks extra’s kan natuurlijk ook. Nou ja, zie maar.

Ingrediënten:
30 cl volle melk
4 dikke sneden stevig brood (pain de campagne)
100 gram gewelde rozijnen
½ dl zoete witte wijn
½ theelepel kaneel
1 zakje vanillesuiker
10 gram kristalsuiker
3 eieren
snufje zout
klont boter, scheut olijfolie

Bereiding:
Doe de wijn met de helft van de vanillesuiker en de kaneel in een pannetje en laat op laag vuur warm worden. Meng de rozijnen er doorheen en draai het vuur uit. Laat de rozijnen wellen tot ze aan de beurt zijn.
Klop de eieren samen met de rest van de vanillesuiker en een snufje zout los in een kom. Mix er beetje bij beetje de melk doorheen.
Leg de sneden brood in een ondiepe schaal of op een groot bord en giet het mengsel er voor de helft overheen. Draai de sneden voorzichtig om (bijvoorbeeld met een spatel) en giet de rest van het mengsel er overheen. Laat de sneden even weken, maar niet te lang, anders vallen ze uit elkaar.
Laat intussen het boter/oliemengsel heet worden in een ruime koekenpan. Haal de sneden brood uit de schaal en bak ze aan beide zijden goudbruin.
Laat intussen de rozijnen in hun pannetje nog even opwarmen.
Verdeel de wentelteefjes over de borden, schep de rozijnen erover en schep wat van het wijnkookvocht mee. Bestrooi tot slot met wat kristalsuiker.
Warm serveren.

2 gedachten over “Recept van de week: Pain perdu met van alles”

  1. Ik heb mijn hele leven al wentelteefjes gemaakt, jouw variaties met fruit kende ik niet, noch die met kaas, spekjes e.d.
    Ik neem aan dat, dat ik bij de laatste versie, de suiker weglaat. Bedankt weer, Renée,
    Jacqui.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven