Recept van de week: Ratatouille voor bij de forel

vr 7 maart 2014

Clipboard01Voor de liefhebbers van de Méditerrane keuken: het is weer vrijdag, dus tijd voor een kersvers recept. Niet echt ingewikkeld en ook met ingrediënten die in Nederland verkrijgbaar zijn, te maken. Zoals al mijn recepten. Meer weten, meer recepten? Klik hier voor mijn kookboeken.
Alle recepten zijn bedoeld voor 4 personen.

Morgen begint hier in de Provence het forellenseizoen. Dan mag er gehengeld worden naar deze zeer gewilde zalmvariant. Kenners roepen al dat het een prachtig seizoen gaat worden, want het schijnt werkelijk te wemelen in beken en rivieren. Al betekent dat natuurlijk nog niet dat morgen de verse visjes al in de aanbieding zijn; die hobbyvissers zijn ook niet gek, die eten de eerste uit het water geslagen buit natuurlijk zelf op. Maar in de loop van de week komen de eerste voorraadjes vast wel los en dan kunnen ook de niet-vissers genieten van een spartelvers visje op tafel. Het recept heb ik al klaar, dus dat komt helemaal goed. En wat erbij moet, heb ik ook al bedacht: een mollig aardappeltje of een hapje rijst. En ratatouille. Dat recept verklap ik nu alvast. Volgende week die forel.

Ingrediënten:

2 uien
3 tenen knoflook
2 grote courgettes
2 kleine aubergines
1 kleine rode paprika
1 kleine groene paprika
6 tomaten
1 theelepel dragon
4 takjes krulpeterselie
8 blaadjes basilicum
zout, peper uit de molen
olijfolie

Bereiding:

Pel de uien en snij ze grof. Pel de knoflooktenen. Hak de peterselie fijn.
Haal kop en kont van de aubergines en snij ze in forse dobbelstenen.
Haal kop en kont van de courgettes, snij ze overlangs doormidden en haal de zaden eruit. Doe hetzelfde met de paprika’s en met de tomaten; snij courgettes, paprika’s en tomaten eveneens in grote dobbelstenen.
Verhit een scheut olijfolie in een ruime pan en bak de uien er goudbruin in. Doe alle groenten en de dragon erbij, maar hou de tomaten, de knoflook en de peterselie apart. Laat het uien/groentenmengsel een kwartiertje op laag vuur onder af en toe roeren garen.
Knijp vervolgens de knoflook er boven uit, voeg peper en zout naar smaak toe en roer alles even door elkaar, laat nog een paar minuten sudderen.
Doe de tomaten en de peterselie erbij, roer nog even om en laat alles met het deksel op de pan een minuut of twintig verder garen tot de groenten beetgaar zijn. Af en toe doorroeren om te voorkomen dat de boel aan de bodem gaat plakken. In noodgevallen een beetje water toevoegen. Iets langer laten sudderen als de groenten te rauw blijven.
Verdeel de ratatouille over de borden en garneer met een paar blaadjes basilicum.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven