Recept van de week: Biscuits sablés (boterbiesjes)

vr 21 maart 2014

Categorieën: ,

boterbiesjes
Voor de liefhebbers van de Méditerrane keuken: het is weer vrijdag, dus tijd voor een kersvers recept. Niet echt ingewikkeld en ook met ingrediënten die in Nederland verkrijgbaar zijn, te maken. Zoals al mijn recepten. Meer weten, meer recepten? Klik hier voor mijn kookboeken.
Alle recepten zijn bedoeld voor 4 personen.

Soms heb je gewoon trek in iets van heel vroeger, waar mooie jeugdherinneringen aan kleven. De boterbiesjes van m’n oma bijvoorbeeld. Het heeft lang geduurd voordat de mijne een beetje in de buurt van de hare kwamen. Het heeft nog langer geduurd voor ik erachter was dat die boterbiesjes hier in Frankrijk biscuits sablés heten: zandkoekjes dus. Klopt allebei trouwens, in zandkoekjes gaat een flinke kwak boter. Maar bij heimwee-lekkers moet je daar niet over zeuren. En je hoeft de hele berg natuurlijk niet in één keer op te eten. Alhoewel….
Sinds kort maak ik ook een hartige versie, voor bij het aperitief. Met parmesan. En wat oregano, herbes de provence, rode pesto. Volgende week het recept.
Vandaag de boterbiesjes van oma.

Ingrediënten:
125 gram suiker
250 gram boter
250 gram bloem
2 theelepels maïzena
1 theelepel bakpoeder
amandelen/rozijnen/chocolade

Bereiding:
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Zorg dat de boter op kamertemperatuur is en roer die in een grote kom samen met de suiker tot een romige massa. Zeef de bloem boven een andere kom, doe er de bakpoeder en de maïzena bij en roer alles goed door elkaar. Voeg dat mengsel beetje bij beetje bij de boter/suikermix en blijf roeren tot er een egaal deeg ontstaat. Kneed het deeg door met koele handen (hou ze -als ze te warm zijn- even onder de koude kraan) en draai kleine balletjes van het deeg. Het deeg moet zacht aanvoelen. Beboter een bakblik, of leg er een stuk bakpapier op, leg de balletjes met wat tussenruimte op de bakplaat en druk ze plat. Niet té!
Voor de avontuurlijken onder ons: leg op elk plat balletje een amandel (of een rozijn, of wat brokjes chocolade) en druk die even aan.
Bak de koekjes in het midden van de voorverwarmde oven in 5 à 10 minuten goudbruin. Hoe dikker de koekjes, des te langer ze moeten bakken. Maar blijf wel in de buurt: ze zijn in een mum van tijd verbrand. Haal ze na het bakken meteen van de bakplaat en laat ze op een rooster afkoelen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven