Recept van de week: Sablés salés

vr 28 maart 2014

Categorieën: ,

sales
Voor de liefhebbers van de Méditerrane keuken: het is weer vrijdag, dus tijd voor een kersvers recept. Niet echt ingewikkeld en ook met ingrediënten die in Nederland verkrijgbaar zijn, te maken. Zoals al mijn recepten. Meer weten, meer recepten? Klik hier voor mijn kookboeken.
Alle recepten zijn bedoeld voor 4 personen.

Zoals vorige week beloofd, vandaag het recept van hartige boterbiesjes: sablés salés, zoute zandkoekjes. Ideaal voor bij het apéro, snel en gemakkelijk te maken, al moet je wel op tijd beginnen want het deeg moet een uurtje opstijven in de koeling. Ik maak ze met parmesan en pesto, maar je kunt er van alles aan toevoegen. Fijngesnipperde zongedroogde tomaatjes op olie bijvoorbeeld, kleingesneden olijven, gehakte pistachenootjes… En tal van kruiden natuurlijk, basilicum, oregano, herbes de provence; mag allemaal gedroogd zijn. Maar niet overdrijven qua hoeveelheden, en vooral niet alles tegelijk. Neem de hoeveelheid pesto als uitgangspunt voor zompige ingrediënten als zontomaatjes en olijven: 30 gram pesto eraf, 30 gram van één van die twee erbij. Hierbij mijn basisrecept.

Ingrediënten:
150 gram bloem
50 gram fijngeraspte parmesan
50 gram boter
7 cl olijfolie
30 gram rode pesto (groen mag ook)
1 ei

Bereiding:
Doe de bloem en de parmesan in een kom en roer ze even door elkaar.
Zorg dat de boter boterzacht is (niet gesmolten!) en doe die samen met de olijfolie en de pesto bij de bloem/parmesan. Kneed alles goed door elkaar. Voeg het ei toe en kneed nogmaals, tot een soepel deegje. Blijft het deeg te droog, dan wat water toevoegen. Te nat, een beetje bloem erbij.
Laat het deeg een uurtje opstijven in de koelkast.
Verwarm de oven voor op 180 graden, haal eerst de bakplaat eruit.
Leg een vel bakpapier op de bakplaat (of vet ‘m in).
Haal het deeg uit de koelkast en uit de kom, en draai er balletjes van; kleiner dan die voor de boterbiesjes van vorige week.
Leg ze op de bakplaat en druk ze plat. Je kunt er eventueel nog met een vork een patroontje in drukken. Garneer met een snufje gedroogd kruid.
Laat de salés in het midden van de voorverwarmde oven in zo’n 10-12 minuten goudbruin garen. Hoe dikker de koekjes, des te langer ze moeten bakken. Maar blijf wel in de buurt: ze zijn in een mum van tijd verbrand. Haal ze na het bakken meteen van de bakplaat en laat ze op een rooster afkoelen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven