Recept van de week: Foudre chaude

vr 2 mei 2014

SONY DSCVoor de liefhebbers van de Méditerrane keuken: het is weer vrijdag, dus tijd voor een kersvers recept. Niet echt ingewikkeld en ook met ingrediënten die in Nederland verkrijgbaar zijn, te maken. Zoals al mijn recepten. Meer weten, meer recepten? Klik hier voor mijn kookboeken.
Alle recepten zijn bedoeld voor 4 personen.

De hele dag regen en de halve dag niet kunnen werken wegens een hardnekkig onweer waardoor alle stekkers eruit moesten en de tikmachinerie onvrijwillig plat lag. Chomage technique, noemen we dat hier, maar je krijgt er evengoed flink de pest van in je lijf, en die is straks alleen maar af te kopen met een behoorlijke portie troosteten. Hete bliksem -met een Franse twist- leek me wel toepasselijk. Het woordenboek vertaalt dat als ‘plat composé de pommes et de pommes de terre à l’étuvée et de la viande’ maar ik vind ‘foudre chaude’ wel voldoende.
Glaasje rood erbij, mwah…. Ik zie de avond al wat zonniger in.

Ingrediënten:
700 gram aardappel (loskokende)
3 zoete en 3 zure appels
2 grote uien
1 ons ontbijtspek of bacon (plakjes)
½ bosje bieslook
2 bouquets garnis
olijfolie
boter
water
peper uit de molen

Bereiding:
Schil de aardappels en snij ze in grove stukken.
Schil de appels, haal de klokhuizen eruit en snij ze eveneens in grove stukken.
Pel de uien, snij ze doormidden ze en snij ze in dunne halve ringen.
Hou een paar plakjes ontbijtspek/bacon apart en snij de rest in dunne reepjes.
Snipper de bieslook.
Doe een scheut olijfolie in een grote braadpan en laat heet worden. Bak eerst de hele plakjes ontbijtstek/bacon knapperig, laat ze uitlekken op keukenpapier. Bak de reepjes in hetzelfde vet, draai het vuur laag en doe de uien erbij. Laat die een minuut of vijf meebakken onder af en toe roeren.
Doe de aardappels en de appels erbij, plus zoveel water dat ze half onder staan.
Voeg de bouquets garnis toe en breng alles aan de kook. Laat op heel laag vuur een ½ uur à 3 kwartier (eventueel iets langer) pruttelen tot alles gaar is.
Giet het overtollige kookvocht af, voeg een flinke klont boter, de gesnipperde bieslook en een paar draaien peper uit de molen toe, en roer alles voorzichtig door elkaar. Stampen kan ook, maar in vind het zelf lekkerder als er nog een beetje structuur in zit zodat je de verschillende smaken goed proeft.
Verdeel over de borden en garneer met de achtergehouden plakjes ontbijtspek of bacon.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar top