Recept van de week: Trifle aux fraises

vr 27 juni 2014

Strawberry-Pots-1024x908
Voor de liefhebbers van de Méditerrane keuken: het is weer vrijdag, dus tijd voor een kersvers recept. Niet echt ingewikkeld en ook met ingrediënten die in Nederland en België verkrijgbaar zijn, te maken. Zoals al mijn recepten. Meer weten, meer recepten? Klik hier voor mijn kookboeken.
Alle recepten zijn bedoeld voor 4 personen.

We hebben de hond van de Britse buren te logeren, ze zijn voor twee weken met de boot naar Engeland. Het had een haar gescheeld of het was niet doorgegaan trouwens. Vlak voor vertrek ging de buurman nog goedkoop tanken bij de ‘grand surface’ een paar dorpen verderop. En gooide ‘sans plomb’ in z’n diesel. Een kilometertje of tien voor huis gooide z’n auto de handdoek in de ring. Of ik de garage op ons dorp misschien kon vragen om…?, klonk het benepen over de telefoon, “you speak French, you know the guy.”
Het werd wegslepen, de tank leeg pompen, de leidingen schoon spoelen en de wagen met de beoogde brandstof afvullen. Nippertjeswerk, maar onze ‘garagiste’ stond pal en leverde de auto ook nog eens keurig voor de deur af. Kom daar nog maar eens om tegenwoordig. Gelukkig begrepen de Britten dat ze hun immense opluchting, blijdschap en dankbaarheid in euro’s moesten uitdrukken. Met de ‘fraternité’ zit het wel goed voorlopig.
En dus loopt er hier nu een 11-jarig lief langharig rolgordijn rond dat luistert naar de naam Truffles, door de Britse buurvrouw steevast uitgesproken als ‘Trifles’. Tja, dan kom je vanzelf bij een zoet toetje uit, op zoek naar een Recept van de week.Clipboard02
Als je het woord ‘trifle’ in het woordenboek opzoekt, kom je trouwens van alles tegen: grapje, akkefietje, wissewasje, niemendalletje, plus het Franse ‘bagatel’. Trifle gaat dus eigenlijk nergens over en moet je vooral niet serieus nemen. Behalve dan in de keuken: het aantal recepten voor dit overheerlijke maar zwaar gebagatelliseerde dessert is eindeloos. Dat van de buurvrouw is beslist niet te versmaden. Maar wel erg Brits natuurlijk, met dikke custard en klodders volvette room. Mijn eigen recept heeft een Franse twist en is een tikkie luchtiger.

Ingrediënten:
125 gram mascarpone
125 gram fromage blanc (kwark)
4 eetlepels crème fraîche
1 citroen (sap en schil)
150 gram aardbeien
30 gram suiker
4 eetlepels aardbeienjam/confiture
4 dikke plakken cake
vloeibare honing
amaretto

Bereiding:
Was en ontkroon de aardbeien, halveer ze, maar hou een paar hele aardbeien over voor de garnering.
Boen de citroen schoon en rasp er ongeveer een volle eetlepel schil af. Pers de citroen vervolgens uit.
Doe de mascarpone, de fromage blanc, de citroenschil plus het sap, en de suiker in een kom.
Klop de crème fraîche los en doe die bij het mengsel.
Verkruimel de cake (dat mag gewoon fabriekscake uit de supermarkt zijn) tot grove brokken en bedek er de bodem van vier coupes/glazen mee. Sprenkel er wat amaretto over.
Kwak er per coupe een lepel aardbeienjam/confiture overheen.
Leg daar een laagje aardbeien bovenop, en vervolgens een laagje van het mascarponemengsel. Daarna weer een laagje aardbeien en dan weer mascarpone; eindig met de mascarpone en versier met aardbei. Schenk er tot slot een scheutje vloeibare honing overheen.
Koel serveren.

3 gedachten over “Recept van de week: Trifle aux fraises”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll to Top