Recept van de week: Haricotsalade met parmesanchips

vr 4 juli 2014

4fc08527b54b539fa901bfbe9005223fVoor de liefhebbers van de Méditerrane keuken: het is weer vrijdag, dus tijd voor een kersvers recept. Niet echt ingewikkeld en ook met ingrediënten die in Nederland en België verkrijgbaar zijn, te maken. Zoals al mijn recepten. Meer weten, meer recepten? Klik hier voor mijn kookboeken.
Alle recepten zijn bedoeld voor 4 personen.

Het is drukkend benauwd, met naderend onweer in de verte. We hebben al ‘vigilance jaune’, het buurdepartement is naar ‘orange’ opgeschaald, dus dat belooft wat. Met zulk plofweer is er binnen de ‘famille’ weinig trek in eten. We doen het dus ‘moudera’, matigjes aan, op z’n Provençaals: licht verteerbaar voedsel in overzichtelijke porties. En omdat elke dag sla knagen ook niet alles is wisselen we lekker af met andere groenten, liefst met een ‘bite’. Zoals een salade van haricots verts. Die groene boontjes komen overigens van oorsprong uit Peru in het Azteeks heten ze ayacolt) en werden door Columbus vanuit de nieuwe wereld meegenomen naar de oude. Via paus Clément VII -die wat zaadjes aan koningin Catherine de Médicis cadeau deed- kwamen ze aan het Franse hof terecht. Geen succes, tot Italiaanse koks aan het einde van de 18e eeuw op het idee kwamen om niet de volwassen (saaie, taaie) bonen klaar te maken, maar de malse, jonge scheuten; de haricot vert was geboren. Napoléon was er dol op, maar dan wel met een flinke scheut olijfolie erover. Voila, de basis voor de haricotsalade. Hieronder één van de vele verder opgetutte versies, want de variaties zijn eindeloos.

Ingrediënten:
400 gram haricots verts (of sperziebonen)
80 gram amandelschaafsel
16 kerstomaatjes
1/3 groentenbouillontablet
sap van een halve citroen
1 afgestreken eetlepel suiker
2 tenen knoflook
witte wijn
notenolie of olijfolie
zwarte peper uit de molen
80 gram geraspte parmesan (voor de chips)

Bereiding:
Haal de bonen af, snij ze in drieën en kook ze beetgaar. Gooi ze in een vergiet en laat ze uitlekken. Laat de pan op z’n kop uitlekken.
Laat intussen in een grote droge koekenpan met anti-aanbaklaag, het amandelschaafsel op laag vuur goudbruin kleuren. Niet laten aanbranden, anders smaakt het bitter. Doe het schaafsel in een kommetje en zet weg.
Verdeel in de nog warme koekenpan pan, met behulp van een lepel, de parmesan in 8 hoopjes. Strijk ze plat tot dunne koekjes en bak ze snel op hoog vuur bleekbruin. De parmesanchips zijn klaar als ze makkelijk van de bodem loslaten; check door er een spatel onder te steken. Ook nu geldt: niet te donker laten worden, anders smaken ze bitter. Laat ze afkoelen op keukenpapier, of drapeer ze over een smal hoog glas zodat ze krom trekken.
Snij de kerstomaatjes in plakjes (of doormidden, als ze erg klein zijn), pers de citroen uit, pel de knoflooktenen.
Doe een scheut olie in de pan waarin de bonen zijn gekookt en laat warm worden (niet heet!). Knijp er de knoflooktenen boven uit en laat even op laag vuur sudderen. Giet er een scheut witte wijn bij, verkruimel de 1/3 bouillontablet er overheen en roer door elkaar. Doe er de suiker en het citroensap bij en roer om tot de suiker gesmolten is. Gooi de bonen erbij, plus het amandelschaafsel en geef een paar draaien aan de pepermolen. Roer alles nog eens om en laat doorwarmen. Draai het vuur uit en schep er vlak voor het opdienen voorzichtig de kerstomaatjes doorheen, zodat ze nog net even warm worden maar niet verprutten. Serveer lauwwarm en garneer met de parmesanchips.

1 gedachte over “Recept van de week: Haricotsalade met parmesanchips”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven