Recept van de week: Rabarber/aardbeientaart

vr 25 juli 2014

Voor de liefhebbers van de Méditerrane keuken: het is weer vrijdag, dus tijd voor een kersvers recept. Niet echt ingewikkeld en ook met ingrediënten die in Nederland en België verkrijgbaar zijn, te maken. Zoals al mijn recepten. Meer weten, meer recepten? Klik hier voor mijn kookboeken.
Alle recepten zijn bedoeld voor 4 personen.

Goed, de bladeren zijn giftig, maar verder is er bijna niks zo gezond als rabarber. De stengels dan hè. Vitamine C, potassium, fosfor, magnesium, calcium: het zit er allemaal in. Bovendien is rabarber goed voor de spijsvertering (vezelrijk), ontstekingsremmend en heilzaam voor de lever. Niet voor niks werd de rabarber, die oorspronkelijk uit noord-Azië (Siberië) komt -met name in China- eeuwenlang als medicijn beschouwd. Met die bedoeling nam Marco Polo (1254-1324) de plant dan ook mee naar Europa. Pas in de 18e eeuw komen we rabarber in de moestuin tegen. En pas in de 21e eeuw bij mij in de keuken, maar dat is weer een ander verhaal. Moeilijke rabarberjeugd gehad, zeg maar. Dat maken we nu goed met deze rabarbertaart. Met een glaasje frisse bubbels erbij: een combinatie waarvan zowel je lever als je humeur opknapt.

Ingrediënten:
1 rol pâte brisée (kruimeldeeg)
400 gram aardbeien
200 gram rabarber
100 gram suiker + 10 voor de siroop
sap van een ½ citroen
50 gram amandelpoeder
2 blaadjes gelatine

Bereiding:
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Haal de uiteinden van de rabarber en trek de draden er in de lengte af. Bij hele dikke stengels gewoon even de dunschiller er langs halen. Snij de stengels in stukjes van zo’n 3 cm.
Doe 100 gram suiker in een pan en roer even los met een scheutje water. Doe de rabarber erbij en giet er zoveel water bij dat de rabarber half onder staat. Breng aan de kook en laat een minuutje of 15-20 op laag vuur pruttelen tot een dikke brij.
Week de blaadjes gelatine in koud water tot ze soepel worden. Knijp ze uit en roer ze door de rabarberbrij. Draai het vuur uit.
Bedek de binnenkant van een springvorm met bakpapier. Rol het kruimeldeeg uit en bekleed er de bakvorm mee. Bestrooi de bodem met het amandelpoeder; dat neemt straks tijdens het bakken het teveel aan vocht van de rabarberbrij en de aardbeien op.
Verdeel de rabarberbrij over het amandelpoeder op de bodem.
Laat de taart in het midden van de oven 15-20 minuten bakken.
Ontkroon intussen de aardbeien en snij ze in tweeën.
Haal de taart uit de oven (maar laat de oven aanstaan!) en bedek de bovenkant met de aardbeien.
Pers de halve citroen uit. Maak een siroop door in een pannetje het citroensap met 10 gram suiker aan de kook te brengen. Verdeel de siroop gelijkmatig over de aardbeien. Dat gaat het gemakkelijkst met een kwastje, maar voorzichtig druppelen met een lepeltje lukt ook.
Zet de taart terug in de oven en bak nog zo’n 5-7 minuten af.
Haal de taart uit de vorm en laat afkoelen op een rooster. Snij er met een scherp mes punten van.

8 gedachten over “Recept van de week: Rabarber/aardbeientaart”

  1. Hi Renée,
    Zo’n lekkere taart moet je naar die vreselijke buren brengen, je kunt dan fijntjes zeggen: “dit doen wij normaal om buren te bedanken voor burenhulp, een gewoonte in deze regio, maar dat kon U niet weten, U bent nieuw hier”
    Ik zou hun reaktie willen zien en blijven ze bot, kun je dat soort het beste negeren.
    Een vrolijk weekend en veel Tour-plezier.
    Jacqui.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven