Recept van de week: Omelette Napoléon

vr 22 augustus 2014

omelet1
Voor de liefhebbers van de Méditerrane keuken: het is weer vrijdag, dus tijd voor een kersvers recept. Niet echt ingewikkeld en ook met ingrediënten die in Nederland en België verkrijgbaar zijn, te maken. Zoals al mijn recepten. Meer weten, meer recepten? Klik hier voor mijn kookboeken.
Alle recepten zijn bedoeld voor 4 personen.

Het verhaal gaat dat Napoleon, ergens in het begin van de 19e eeuw met zijn troepen op doorreis door Frankrijk, besloot te overnachten in het stadje Bessières. De lokale herbergier serveerde een smakelijke kaasomelet. Daar was de kleine keizer zo van gecharmeerd dat hij opdracht gaf alle eieren in het plaatsje bij elkaar te scharrelen en er een giga-omelet voor al zijn manschappen mee te bakken.
Sindsdien vliegen de records omeletbakken je om de oren. Met als (voor zover bekend) jongste wereldrecord het eibaksel van de koks van Ferreira do Zêzere in Santarém, Portugal, van 6,452.35 kilogram waaraan 145.000 eieren en een pan met een doorsnede van 10.3 meter te pas kwamen.
Ik word daar een beetje misselijk van.
Bovendien vind ik een omelet voor 4 personen al een hele klus. Als het op omkeren aankomt dan. Daar heb ik wat op gevonden. Niks omkeren, gewoon even afbakken onder de grill. Wordt ie nog mooi mollig van ook. Let op! De ovendeur moet wel open blijven en de steel van de koekenpan moet er natuurlijk uitsteken en niet mee grilleren…

Ingrediënten:
8 eieren
½ rolletje geitenkaas
80 gram geraspte parmesan
½ bosje bieslook
16 kerstomaatjes
1 teentje knoflook
1/3 groentenbouillontablet
scheutje witte wijn
olijfolie

Bereiding:
Pel de knoflookteen, snipper de bieslook, snij de kerstomaatjes in plakjes en het halve rolletje geitenkaas in dunne schijfjes.
Breek de eieren in een ruime kom, kruimel er de 1/3 bouillontablet bij, pers het knoflookteentje er boven uit en klop de eieren schuimig met de mixer.
Meng de parmesan er door, plus een klein scheutje witte wijn en de bieslook.
Verhit een scheut olijfolie in een ruime koekenpan met anti-aanbaklaag en giet het eiermengsel erin. Haal de pan van het vuur, verdeel het eiermengsel goed over de bodem en beleg het gelijkmatig met de plakjes geitenkaas en de schijfjes tomaat. Zet de pan terug op het vuur, laat even aanwarmen en draai het vuur dan laag. Schudt de pan af en toe heen een weer terwijl de omelet gaar wordt, zodat die niet vastkleeft. Controleer de bruintegraad door met een vork of mes de zijkant op te tillen en eronder te gluren: goudbruin is de bedoeling.
Zet de oven intussen op de grillstand. Als de grill gloeit, en de omelet aan de onderkant goudbruin en aan de bovenkant nog een beetje zompig is (zie foto), de pan van het vuur halen en vlak onder de grill schuiven om een paar minuutjes na te garen. Als ook de bovenkant goudbruin is en de kaas gesmolten, is ie klaar. Let op! De ovendeur moet wel open blijven en de steel van de koekenpan moet er natuurlijk uitsteken en niet mee grilleren…
Kan zowel warm als koud gegeten worden, dus dat wat overblijft een dagje in de koelkast bewaren is ook geen probleem.

5 gedachten over “Recept van de week: Omelette Napoléon”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven