Recept van de week: Clafoutis van pruimen

vr 17 oktober 2014

Categorieën: ,

clafoutisprunesVoor de liefhebbers van de Méditerrane keuken: het is weer vrijdag, dus tijd voor een kersvers recept. Niet echt ingewikkeld en ook met ingrediënten die in Nederland en België verkrijgbaar zijn, te maken. Zoals al mijn recepten. Meer weten, meer recepten? Klik hier voor mijn kookboeken.
Alle recepten zijn bedoeld voor 4 personen.

Pruimentijd. In de supermarché liggen de glanzend gepoetste superpruimen in het gelid in hun kistjes, keurig naar rang en stand geschikt, met het bijbehorende prijskaartje. Ik laat ze allemaal links liggen. Want bij de marché paysan een dorp of wat verderop hebben ze pruimen uit de buurt. Pruimen met een vlekje eraan, of een tikkie uit de hand gelopen vorm. Vruchten die het niet van hun uiterlijk, maar van hun smaak moeten hebben: ‘moche’ heet dat. En dat vind ìk nou superpruimen. Net als de moche-groenten en ander optisch gemankeerd gewas dat je er kunt krijgen. En natuurlijk koop je dan teveel, en dreigt voor de pruimen die al wat langer liggen de vuilnisbak. Dat doen we dus niet; ik ben tegen ‘gaspillage’ dus opmaken die hap. Hoe? Gewoon, een clafoutis. Of twee, of drie, want zo’n pruimentaart kun je prima invriezen.

Ingrediënten :
700 gram rijpe pruimen
2 hele eieren + 2 eierdooiers
100 gram bloem
100 gram cassonade/rietsuiker (of bruine suiker)
¼ liter melk
60 gram boter
2 eetlepels marc de Provence (of armagnac, cognac, rum, etc.)
1 zakje vanillesuiker
snufje zout

Bereiding :
Was de pruimen, snij ze in tweeën en haal de pitten eruit.
Verwarm de oven voor op 180 graden. Doe de boter in een taartvorm en zet die even in de oven tot de boter gesmolten is (niet bruin laten worden!) en haal uit de oven. Laat de oven verder voorverwarmen.
Klop de eieren los (de hele eieren, plus de extra dooiers) in een ruime kom, doe er een snufje zout en de cassonade bij en klop alles flink met de mixer door elkaar. Voeg de marc de Provence toe en strooi de bloem erbij, mix opnieuw tot een mooie gladde massa.
Voeg al roerend (niet meer mixen) de gesmolten boter uit de taartvorm en de melk toe, en op het laatst de pruimen.
Verdeel het restje achtergebleven boter met behulp van een stukje keukenpapier over de binnenkant van de taartvorm. Giet de pruimenmassa erin, verdeel nog een paar klontjes boter over de bovenkant en laat alles in 45 minuten in de voorverwarmde oven gaar worden. Haal de clafoutis uit de oven en bestrooi meteen met de vanillesuiker. Laat afkoelen, en serveer lauwwarm, rechtstreeks uit de vorm.

7 gedachten over “Recept van de week: Clafoutis van pruimen”

  1. Lekker en gemakkelijk. Ik gebruikte pruimen, aalbessen en zoete rum en voegde amandelschilfers toe. Volgende keer ander fruit kwestie van te vergelijken.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven