Recept van de week : Sjouwersquiche

vr 24 oktober 2014

quiche2Voor de liefhebbers van de Méditerrane keuken: het is weer vrijdag, dus tijd voor een kersvers recept. Niet echt ingewikkeld en ook met ingrediënten die in Nederland en België verkrijgbaar zijn, te maken.
Alle recepten zijn bedoeld voor 4 personen.

Het is winter. Nog voor de wintertijd dit weekeinde definitief ingaat, is de temperatuur gekelderd tot onaanvaardbaar niveau voor een zuiderlijke koukleum zoals ik. De mistral giert om het huis, en de parkeerplaats wordt sinds gisteren in beslag genomen door een slordige negen kuub openhaardhout. Slordig neergeplempt ook; op de krappe berge is amper nog plaats voor de auto. Dat wordt dus alles een ‘verdieping’ lager zeulen en netjes opstapelen, beschut tegen (on)aangekondigde hoosregens. De komende dagen (zou ook wel een ruime week kunnen worden) staan dan ook in het teken van ferme kost, want van al dat gesjouw en gestapel krijg je trek, stevige trek. En omdat je tijdens dat sjouwen niet permanent in de keuken wilt staan, maken we het ons gemakkelijk, met om te beginnen een simpel ovengerecht. Moet ik alleen niet vergeten om de wekker van m’n mobieltje te zetten en dat ding ook nog in m’n zak te steken; de trek vergaat je al snel als de blauwe dampen de keukendeur uit walmen.

Ingrediënten:
1 rol bladerdeeg (of pakje plakjes)
4 eieren
25 cl vloeibare room (geen slagroom)
100 gram Parmaham
1 forse prei
50 gram geraspte kaas (Emmental, gruyère, comté)
50 gram bleu d’Auvergne
25 gram geraspte parmesan
zout, peper, nootmuskaat

Bereiding:
Rol het bladerdeeg uit, of haal de plakjes van elkaar. Beboter een taartvorm en bekleed de bodem en zijkanten met het deeg; snij overstekende randen bij, en zorg (bij plakjes) dat ze goed overlappen; druk even aan. Prik met een vork gaatjes in de hele bodem, en bedek de bodem met bakbonen of met aluminiumfolie die je stevig aandrukt (om teveel rijzen te voorkomen). Verwarm de oven voor op 180 graden en bak de bodem zo’n 15 minuten voor. Laat iets afkoelen en verwijder de bakbonen of de folie.
Snij intussen de Parmaham in ragfijne snippertjes. Haal het buitenste van de prei en snij de onderkant en het donkergroen eraf. Snij de rest in dunne ringetjes.
Scheidt de eieren boven een ruime kom, doe de eierdooiers in een tweede kom. Mix de eiwitten met een snufje zout stijf tot ze in punten blijven staan. Klop in de andere kom de eierdooiers los. Prak de bleu d’Auvergne fijn, doe die bij de eierdooiers en voeg er de geraspte kaas, de parmesan, de room, de Parmaham, de preiringetjes, een snufje nootmuskaat en peper naar smaak aan toe. Meng alles goed door elkaar. Spatel er vervolgens de stijfgeklopte eiwitten door. Giet het mengsel op de voorgebakken bodem in de taartvorm. Bak in 30-35 minuten in de oven (180 graden) af. Laat een beetje afkoelen en snij er punten van. En er mag best een stevig glas rood bij na al dat gesjouw.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven