Recept van de week: Snelle chocorotsjes

vr 31 oktober 2014

Categorieën: ,

rose-des-sablesVoor de liefhebbers van de Méditerrane keuken: het is weer vrijdag, dus tijd voor een kersvers recept. Niet echt ingewikkeld en ook met ingrediënten die in Nederland en België verkrijgbaar zijn, te maken. Zoals al mijn recepten. Meer weten, meer recepten? Klik hier voor mijn kookboeken.
Alle recepten zijn bedoeld voor 4 personen.

Ik heb helemaal niks met Halloween, ik vind het een commercieel namaakfeestje waarvan de oorspronkelijke betekenis al lang geleden verloren is gegaan. De ‘naam Halloween’ is afgeleid van Hallow-e’en, oftewel All Hallows Eve (Allerheiligenavond), de avond voor het Keltische Nieuwjaar op 1 november. Volgens de oude Kelten kwamen op Allerheiligenavond de geesten van de doden die het afgelopen jaar gestorven waren, terug om het lichaam van een levende in bezit te nemen. De Kelten vonden dat blijkbaar best, want ze legden voedsel op de stoep voor de goede geesten. Om de boze af te weren, droegen ze maskers. Ergens in de Romeinse tijd vermengde die Keltische traditie zich met de oogstfeesten van de Romeinen. En in de negende eeuw kwam daar nog eens de christelijke gewoonte bij om op 2 november (Allerzielen) in lompen gehuld de deuren langs te gaan en te bedelen om zielencake (brood met krenten). Bij elk brood bad de bedelaar voor het zielenheil van de dode verwanten van de schenker. Daar komt waarschijnlijk het ‘trick or treat’ (in het Frans farce ou friandise) vandaan.
Maar dat was toen. Vanmorgen op het ochtendjournaal zag ik de lange rijen voor de feestwinkels met verhuurverkleedkostuums (vanwege de huidige gruwelclownshype hebben veel winkels het clownspak en -masker trouwens uit het assortiment gehaald), en in de supermarché waren de cassières als heks uitgedost. Zucht.
Thuis zal ik waarschijnlijk weinig tot niks merken van Halloween. We wonen nogal afgelegen en de kans dat een om lekkers bedelend kinderkliekje voor de deur opduikt is vrijwel nihil. Maar mocht er toch zo’n setje snoepsnakkertjes op de stoep staan, dan zal ik niet lullig doen. Per slot hebben ze de moed en het doorzettingsvermogen gehad om langs te klauteren. Ze krijgen alletwee (of drie?) een mooie mandarijn en een zakje chocorotsjes mee voor de moeite. Ook als ze als clown verkleed zijn.

Ingrediënten:
75 gram cornflakes
150 gram chocolade naar keuze

Bereiding:
Doe de cornflakes in een ruime kom.
Smelt de chocolade ‘au bain-marie’ of in een schaaltje in de magnetron.
Giet de gesmolten chocolade bij de cornflakes en spatel alles voorzichtig door elkaar.
Leg een stuk bakpapier op een bakplaat of een grote schaal.
Maak met behulp van twee lepels kleine hoopjes van het chocomengsel en verdeel die op gelijke afstanden over de bakplaat of schaal. Laat een uurtje in de koelkast opstijven.

6 gedachten over “Recept van de week: Snelle chocorotsjes”

 1. Bon soir Renee,
  Met Halloween heb ik evenmin prettige gevoelens, doet me enigszins denken aan Carnaval in Limburg, waar ik mijn jeugd doorbracht.
  Ik vond de gemaskerde mensen eng, ze konden doen en zeggen wat ze wilden, zij waren goed beveiligd door hun mombakkese.
  Voor jeugd aan de deur, hoef ik in ons kleine dorpje niet te vrezen, ze zouden de berg op moeten klauteren, ofscoon ik kinderen aan de deur altijd leuk vind.
  Ze staan je timide aan te kijken, l’etrangere, hoe zal ze reageren?
  Maar je imitatie pindarotsjes zijn lekker en snel klaar, zou je er nog wat nootjes bij kunnen knutselen?
  Geniet van je weekend,
  Groetjes,
  Jacqui.

  1. Ach Jacqui, volgens mij vinden ze zo’n huiselijke étrangère met verse chocorotsjes helemaal niet eng ;-]
   En die nootjes (in kleine stukjes) kun je er zelf bij knutselen hoor, gewoon door de gesmolten chocolade mengen en iets minder conflakes erbij doen. Fruits sec, zelfde verhaal. Succes!

 2. Een leuk recept om te maken met een altijd lekker resultaat.
  Ik maak het soms voor mij zelf.
  Maar ook neem ik het wel mee als toevallige traktatie naar mijn werk.

  Smakelijke groet,

  1. Da’s vast niet toevallig Rob, je bent gewoon te aardig voor je collega’s :-]
   Je blogje over schaamteloos kopieergedrag is me trouwens uit het hart gegrepen. Ook mijn boeken worden ongegeneerd en zonder vergoeding gewoon ‘gejat’.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven