Recept van de week: Petits farcis provençaux

vr 27 februari 2015

cvfhs10_061
Voor de liefhebbers van de Méditerrane keuken: het is weer vrijdag, dus tijd voor een kersvers recept. Niet echt ingewikkeld en ook met ingrediënten die in Nederland en België verkrijgbaar zijn, te maken. Alle recepten zijn bedoeld voor 4 personen.

“Ik voel eigenlijk wel voor slow food”, zei mijn man, opkijkend uit de krant waarin hij er blijkbaar net iets over gelezen had.
“Is goed”, grapte ik terug, “eten we vanavond rond een uurtje of half twaalf.” Hij keek gekwetst en dook de krant weer in. Mijn man kan heel gekwetst kijken, ik kan daar slecht tegen.
“Goed goed, slow food. Maar dat wordt dan wel morgen, als ik er vandaag aan begin.” Ik hoorde een grinnik vanachter de krant.
Slow Food werd in 2009 ‘uitgevonden’ door de Italiaan Carlo Petrini als tegenhanger van fastfood. Dus geen industriële rommel, maar eerlijk voedsel, liefst lokale producten, en graag ambachtelijk bereid. Inmiddels telt de beweging zo’n 100.000 leden in circa 150 landen, is er een jongerennetwerk en in Piemonte een Universiteit van Gastronomische Wetenschappen.
Wat een flauwekul, denk ik dan. Hier in de Provence is slow food de gewoonste zaak van de wereld, alleen noemen we het anders: koken. Gewoon de keuken in met verse producten van de plaatselijke marché, slager, vis-, kaas- of groentenboer. Rondje door de tuin voor de kruiden en aan de slag.
Ik weet het, niet iedereen woont zo plattelandelijk als ik, maar met een beetje moeite zijn er ook in de grote stad producten te vinden die aan de norm voldoen.
En ja, het kost tijd om serieus te koken, maar dan heb je ook wat. Een tevreden man bijvoorbeeld, en een heel voldaan gevoel. Plus een maaltijd waar geen fastfood aan kan tippen. Dus morgen eten we ‘petits farcis’, typisch Provençaalse gevulde groentes.

Ingrediënten:
4 stevige tomaten
4 ronde courgettes
4 kleine uien
4 mini- paprika’s (2 rode, 2 groene)
400 gram rundergehakt
1 ons rauwe ham
4 ansjovisfitels (op zout)
2 ons champignons
2 eieren
100 gram geraspte parmesan
½ bosje basilicum
½ bosje peterselie
1 afgestreken eetlepen herbes de provence
3 tenen knoflook
olijfolie
paneermeel
peper uit de molen
zout

Bereiding:
Pel de uien, snij er aan de onderkant een bescheiden kontje af en aan de bovenkant een ferme kap, en haal het binnenste eruit (bewaren). Zorg dat er een bol met zo’n drie ‘rokken’ overblijft en laat die 5 minuten garen in kokend, licht gezouten water. Laat daarna de paprika’s 5, en de courgettes 3 minuten in het hete water garen. Snij de een flinke kap van de tomaten, de courgettes en de paprika’s af (bewaren), lepel de tomaten en de courgettes leeg (bewaar de inhoud!) en verwijder de zaadlijsten uit de paprika’s. Ze de groenten met de open kant naar boven in een met olijfolie ingevette ovenschaal, zodat ze mooi tegen elkaar klem staan.
Hak de achtergehouden ui fijn en fruit even aan in een ruime pan met wat olijfolie. Doe er de ansjovisfilets bij en laat smelten. Voeg de klein gesneden rauwe ham toe, bak even mee en doe er dan het gehakt bij (uit elkaar prakken met een vork) en hussel alles goed door elkaar, laat nog een paar minuten sudderen met het deksel op de pan.
Snij de achtergehouden groenten fijn, plus de champignons, de basilicum en de peterselie, en doe alles bij het prutje in de pan. Strooi de herbes de provence erbij. Pel de knoflooktenen en knijp ze erboven uit. Laat alles nog een minuut of wat pruttelen met het deksel van de pan om het meeste vocht te laten verdampen.
Haal de pan van het vuur, laat afkoelen tot lauwwarm en meng de eieren en de parmesan door de prut, plus flink wat versgemalen peper. Roer alles goed door elkaar. Vul de groentes ermee, bestrooi de bovenkanten met paneermeel en besprenkel met wat olijfolie. Zet de kapjes er weer op.
Laat in een op 180 graden voorverwarmde oven 30-45 minuten gaar worden. Als de tomaten beginnen te rimpelen is het zo ver.
Er kan rijst of aardappels bij, maar het is zo ook al een hele maaltijd. En zorg voor scherp bestek, anders spat de boel alle kanten uit.
Wie liever vegetarisch eet laat het gehakt, de ham en de ansjovis weg en vervangt die door gekookte rijst en een halve verkruimelde groentenbouillontablet.

4 gedachten over “Recept van de week: Petits farcis provençaux”

  1. Als we in Frankrijk zijn koop ik graag de k-en-k vullling voor tomaten in de supermarkt. Wel eens zelf geprobeerd te maken maar toch vind ik de gekochte lekkerder en zachter. Nu heb ik een gehaktmachine sinds kort en zal dan het gehakt nog fijner malen en deze kruiding proberen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven