Recept van de week: Crème fleur d’oranger

vr 24 april 2015

Categorieën: ,

87043477_p
Voor de liefhebbers van de Méditerrane keuken: het is weer vrijdag, dus tijd voor een kersvers recept. Niet echt ingewikkeld en ook met ingrediënten die in Nederland en België verkrijgbaar zijn, te maken.
Alle recepten zijn bedoeld voor 4 personen.

En jawel hoor, daar was ze weer. Ditmaal had Madame Mahmoud, mijn Tunesische vriendin die me hier in huis helpt, een forse fles ‘eau de fleur d’oranger’ meegenomen; helemaal zelf en uiterst clandestien gedestilleerd.
“Vous êtes trop pâle, il vous manque le sommeil et l’appétit, il faut vous soigner!” Madame Mahmoud -Yamina voor mij en andere intimi- duldt in zulke gevallen geen tegenspraak. Als zij vindt dat ik bleek zie, te weinig eet en slecht slaap, dan is dat zo. Ook als in zojuist in de zon heb gezeten, uitgebreid heb geluncht en me geen doorwaakte nacht kan herinneren. Tegenwerpen doe ik allang niet meer, ik zou wel gek zijn. Want als Madame Mahmoud je tot verzorgingsproject heeft verklaard, mag je je handjes dichtknijpen. En niet alleen culinair. Al ligt daar wel, zeer tot wederzijds genoegen, het zwaartepunt. Haar ‘Aïd al-Fitr’ is ook mijn suikerfeest, dat bol staat van de baklava, macroutte, zlabia en andere heerlijkheden die ze voor mee meebrengt. En nu dus zo’n riante fles oranjebloesemwater.
Wat ging ik daarmee doen? Als het aan Madame Mahmoud lag een drupje of wat op het hoofdkussen om lekker te slapen, enkele veegjes langs de slapen voor innerlijke rust, een scheutje in het bad als huidverzorging en in de keuken…. Dat liet ze aan mij over, al wilde ze er wel bij gezegd hebben dat het niet alleen heel lekker, maar ook uitstekend voor de ingewanden was.
Dus nog voor ze naar huis ging heb ik er een crème mee gemaakt. Zodat ze nog snel even kon proeven.
“Mhmm”, vonniste ze, “déjà pas mal.” Wat zoveel betekent als ‘daar wil ik het recept wel van’. Dat staat hieronder. Voor haar heb ik het even in het Frans vertaald.

Ingrediënten:
50 cl melk
30 gram suiker
30 gram maïzena
2 eetlepels eau de fleur d’oranger (oranjebloesemwater)
1/2 citroen
2 eetlepels vloeibare honing
2 eetlepels fijngehakte ongezouten pistachenootjes

Bereiding:
Meng de maïzena met een scheutje melk in een kopje los tot alle maïzena is opgelost. Roer er eventueel een extra scheutje melk bij.
Giet het papje samen met de rest van de melk in een pan, doe er de suiker bij en laat op laag vuur onder voortdurend roeren (met een vork gaat het beste) indikken. Duurt zo’n 10 minuten.
Draai het vuur uit en voeg de fleur de oranger toe. Roer nog even goed door elkaar en verdeel over 4 glazen, coupes of schaaltjes.
Laat zo’n 2 uur opstijven in de koelkast.
Boen intussen de citroen schoon, rasp er ongeveer een eetlepel schil af (zonder wit), snij de citroen doormidden en pers een helft uit. Meng er in een kommetje de honing doorheen.
Hak de pistachenootjes grof.
Haal de crèmeglazen/schaaltjes vlak voor het serveren uit de koeling, verdeel er het honing/citroenmengsel overheen en bestrooi alles met de pistache.

4 gedachten over “Recept van de week: Crème fleur d’oranger”

 1. Hoewel ik toch echt de Nederlandse versie lees gaat er toch iets mis!

  “ingrediënten die in Nederland en België verkrijgbaar zijn”

  en

  “Ditmaal had Madame Mahmoud, mijn Tunesische vriendin die me hier in huis helpt, een forse fles ‘eau de fleur d’oranger’ meegenomen; helemaal zelf en uiterst clandestien gedestilleerd”

  Kan ik jammer genoeg niet met elkaar rijmen ……

  Al ben ik er ook van overtuigd dat Madame Mahmoud een flinke omzet en winst zou draaien als zij al haar producten in Nederland en België zou verkopen.

  Een Oranjebitter geeft met de komende Koningsdag extra mogelijkheden.
  Komen jullie samen deze kant op?

  Uitnodigende groet,

  1. Rob toch! Natuurlijk is de extra speciale fleur d’oranger van mijn bloedeigenste madame Mahmoud niet te koop. Maar in het recept staat ook dat fleur d’oranger hetzelfde is als oranjebloesemwater. En dat is op de bakafdeling van elke NL/FL-supermarkt verkrijgbaar. Oranjebitter vind ik trouwens niet de drinken, smaakt mij iets te chemisch. Maar als je bedoelt of de redactie op de Koningsdag aanwezig is, jawel.

   1. Oranjebitter heb ik een keer geproefd en daarna nooit meer!
    Oranje likeur vind ik weer te zoet.
    Oranjebloesemwater klinkt mij net iets te weeig.

    Maar mocht ik jou en Madame Mahmoud op de vrij markt tegen komen dan bied ik jullie graag iets te drinken aan.

    Dit weekend zijn jullie natuurlijk ook van harte welkom op de bijvriendelijke markten in Amsterdam-Zuid.

    Uitnodigende groet,

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven