Recept van de week: Fiadone-muffins

vr 29 mei 2015

Categorieën:

Clipboard01
Voor de liefhebbers van de Méditerrane keuken: het is weer vrijdag, dus tijd voor een kersvers recept. Niet echt ingewikkeld en ook met ingrediënten die in Nederland en België verkrijgbaar zijn, te maken.
Alle recepten zijn bedoeld voor 4 personen.

De Britse buuf van een eindje verderop kwam zonet zenuwachtig aan de deur kloppen. Ze had vanmiddag op de tennisbaan (jawel, zij tennist) gehoord dat het vandaag ‘fête des voisins’ was.
“Klopt”, zei ik monter, “maar die hebben we toch helemaal niet? Jij bent mijn naaste buur en tussen jou en mij zit toch al gauw zowat een kilometer. De rest van de mensheid woont nog veel verder weg, bergop en bergaf.” Voor het gemak telde ik de Zwitsers die een jaartje geleden een suikertaart aan het ondereind van onze hectare terrein hadden neer geplempt, niet mee: onaangenaam patservolk, geen buren met wie je wat te maken wilt hebben. “Bovendien hebben wij toch geen bedacht feestje nodig om het met elkaar te kunnen vinden?”
Ze keek me weifelend aan: “Maar je moet toch iets doen, een soort van buffet organiseren? Voor iedereen die langskomt?” Buuf wil er graag bijhoren op het dorp.
Ik heb haar uitgelegd dat het gezellig bedoelde buurtfeestje dat een of ander marketingtype in 1999 bedacht om wijkgenoten ‘nader tot elkaar’ te brengen, meer iets voor de grote stad is. Voor (probleem)wijken waar buren straal langs elkaar heen leven en conflicten op de loer liggen. Ik liet haar op m’n computer de lijst zien van steden die meedoen: zelfs middelgrote steden hier in de buurt staan er niet tussen, laat staan ons gehuchtje van niks. Wel 150 echt grote steden in Europa, Canada, Turkije en Azerbaïdjan, om maar wat te noemen. In totaal 36 landen, waar 20 miljoen mensen ineens gezellig bij de buren gaan buurten. Gesteund en gestimuleerd door het Europees Parlement. Ik heb het niet zo op van overheidswege opgelegde buurtknuffelfeestjes, dus dat doen we maar niet.
“Maar ik heb al een salade klaarstaan”, keek de buuf vertwijfeld, “zal ik toch maar niet gewoon naar het dorp?”
In gedachten zag ik haar staan met haar salade, onder de plataan voor het café, terwijl de kroegbaas de grille sloot en de laatste glazen spoelde.
“Weet je wat? Ga kijken. En als het niks is kom je gewoon weer hier. Doen we jouw salade, de tonijnspaghetti van de echtgenoot, en mijn toetje.”
Opgetogen toog ze op pad. En als een haas draaide ik onderstaande Corsicaans/Italiaanse (ook buren tenslotte, ik middel het recept) fiadone-muffins in elkaar. Voor straks, als er opnieuw op de deur wordt geklopt.

Ingrediënten:
500 gram brocciu (brousse, of jonge schapenkaas)
5 eieren
180 gram poedersuiker
4 eetlepels limoncello
1 citroen
boter

Bereiding:
Verwarm de oven voor op 150 graden.
Boen de citroen schoon, rasp de schil er dunnetjes af (zonder het wit dus).
Breek de eieren in een ruime kom en klopt ze los met de mixer. Doe er de suiker, de citroenrasp en de limoncello bij, en meng alles door elkaar. Doe de brocciu erbij en prak die even los met een vork, meng alles met de mixer op de laagste stand door elkaar tot een egale massa.
Beboter net zoveel muffinvormpjes als nodig zijn om het deeg op te maken; een anti-aanbak muffinbakplaat met voorgevormde kuiltjes kan natuurlijk ook.
Zet de vorm(pjes) in het midden van de voorverwarmde oven en laat ze in zo’n 45 minuten gaar en goudbruin worden. Laat afkoelen en haal ze voorzichtig uit de vorm. Feest!

4 gedachten over “Recept van de week: Fiadone-muffins”

  1. Voor Nederland, kan ricotta ook. Ik maak hier fiadone, die heel goed lijkt op de fiadone op Corsica, met ricotta. Groeten 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven