Recept van de week: Salade chaleur

vr 3 juli 2015

Schermafbeelding 2015-07-02 om 12.03.09
Voor de liefhebbers van de Méditerrane keuken: het is weer vrijdag, dus tijd voor een kersvers recept. Niet echt ingewikkeld en ook met ingrediënten die in Nederland en België verkrijgbaar zijn, te maken.
Alle recepten zijn bedoeld voor 4 personen.

“Warm”, was de conclusie toen ik vanochtend om een uurtje of vijf de echtgenoot uit de slaap begon te woelen. En dat het nog veel warmer ging worden stond wel vast. Niks te klagen overigens, want we hebben gewoon geweldig weer hier in de Provence, gemiddeld een graadje of 33, en dat is – jawel, ook als je moet werken – heel goed te doen. In elk geval een stuk beter dan in Parijs, waar de laatste dagen de temperaturen oplopen tot ongekend tropische hoogten en eergisteren al 39,7 Celsius werd geklokt. En dat in zo’n stinkende stad, ik moet er niet aan denken. Schermafbeelding 2015-07-03 om 12.04.53
Ook voor zo’n 51 departementen elders in het land geldt trouwens al dagen ‘vigilance orange chaleur’ (zie kaartje) en het ziet er naar uit dat de ‘canicule’ nog wel even aanhoudt. En dan wordt het ook nog een pikzwarte zaterdag morgen…
Thuisblijf weer dus. En saladeweer. Liefst een beetje simpel en snel klaar te maken. Ik draaide net voor de lunch onderstaand slaatje in elkaar, dat door de echtgenoot onmiddellijk tot ‘salade chaleur’ is gedoopt. Mooie naam, die houden we erin. Dus graag onder die naam nafabriceren. Bon app!

Ingrediënten:
1 krop sla (of andere sla naar keuze)
2 grote gekookte bieten
2 grote tomaten
½ komkommer
8 plakken oude Goudse (of andere brokkelkaas)
wat verse basilicumblaadjes (facultatief)
sesam- of notenolie
balsamico-azijn

Bereiding:
Haal de buitenste bladeren van de krop, snij de harde kern eruit, pulk de harde nerven uit de bladeren, scheur ze in grove stuken en was en droog de sla.
Haal een eventueel hard kopje en/of kontje van de bieten, trek – indien nodig – het buitenste velletje eraf en snij/schaaf ze in dunne plakjes.
Schil de ½ komkommer en snij/schaaf hem eveneens in dunne plakjes.
Punter met een scherp mesje de harde kroon uit het bovenste van de tomaten en snij ze in dunne plakjes, het uiterste kontje weggooien.
Gaat er basilicum door de salade, dan de grotere blaadjes in reepjes snijden.
Schaaf 8 plakken oude kaas af en breek die in grove stukken.
Schik de sla, de komkommer, de bieten, de tomaat en de kaas (als laatste) op de borden en besprenkel de hele stapel ruimhartig met de olie en – wat ingetogener – met de balsamico-azijn. Serveer meteen.
Geef er boeren- of stokbrood bij om te soppen. Plus het onvermijdelijke glas rosé natuurlijk.

4 gedachten over “Recept van de week: Salade chaleur”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven