Recept van de week: Verjaardags-tarte tropézienne

vr 10 juli 2015

Categorieën: ,

Schermafbeelding 2015-07-10 om 16.22.22
Voor de liefhebbers van de Méditerrane keuken: het is weer vrijdag, dus tijd voor een kersvers recept. Niet echt ingewikkeld en ook met ingrediënten die in Nederland en België verkrijgbaar zijn, te maken.
Alle recepten zijn bedoeld voor 4 personen.

Feestje! De Tarte tropézienne bestaat zestig jaar en dat zullen we weten ook. Met ‘pop-up shops’ en een expositie in Saint-Tropez, met een competitie tussen twaalf gerenommeerde chefs die ieder hun eigen interpretatie van de fameuze taart zullen geven, en met de lancering van de ‘Baby Trop’, de miniversie van La Tropézienne, ter grootte van een hamburger.
Het origineel werd ooit bedacht door de Poolse pâtissier Alexandre Micka, die ergens halverwege de vorige eeuw in Saint-Tropez neerstreek. De taart werd wereldberoemd dankzij de fameuze film van Roger Vadim ‘Et Dieu… créa la femme’, die in 1955 in Saint-Tropez werd opgenomen. Met in de hoofdrol Brigitte Bardot, die verzot was op het gebak en er ook de naam voor bedacht. De Tarte tropézienne wordt sinds het overlijden van Micka gemaakt door diens opvolger Albert Dufrêne, die het meteen groots aanpakte: het productieproces werd volledig geautomatiseerd en voorziet tegenwoordig dagelijks in duizenden taarten die niet alleen aan de Côte worden opgesnoept, maar intussen ook naar flink wat buitenlanden worden geëxporteerd. Vandaag de dag is de Groupe de la Tarte tropézienne een familie-gerunde multinational met 26 winkels, waarvan vanzelfsprekend enkele in Parijs. Er komen er dit jaar nog 6 bij, onder meer in Londen. En via franchise is La Trop inmiddels ook in Amerika, Japan, China en Rusland verkrijgbaar. Verwachte omzet voor 2016: 25 miljoen.
Dat had Alexandre Micka vast niet gedacht toen hij met het van z’n grootmoeder geërfde receptje begon te experimenteren in zijn bakkerijtje in Saint-Tropez. Mede op aanwijzingen van BB (tikkie zoeter misschien, beetje stevigere vulling…) evolueerde het Poolse gebak tot de befaamde Zuid-Franse lekkernij die thans zijn 60e verjaardag viert. Eén ding veranderde in al die jaren niet: het enige echte (gepatenteerde) recept van ‘La Trop’ bleef en blijft het best bewaakte geheim van het zonnige zuiden. Ook ik kan er alleen maar een lag naar slaan, maar mijn versie komt toch aardig in de buurt van het origineel. In de huiselijke kring vindt men hem zelfs lekkerder, vooral omdat de koek iets minder droog is. En mijn recept is natúúrlijk niet geheim. Dus ik zou zeggen, probeer het gewoon. Of haal anders het origineel in de winkel. In beide gevallen lekker met een glaasje (zoete) bubbels.

Ingrediënten:

Voor het deeg:
300 gram bloem
125 ml melk (lauw)
75 gram boter (op kamertemperatuur)
50 gram suiker
1 ei
1eierdooier
2 eetlepels oranjebloesemwater
1 theelepel verse gist
1 theelepel zout
witte kandijsuiker (fijngehakt)

Voor de vulling:
4 dl melk
200 gram suiker
2 eieren
1 eierdooier
60 gram maïzena
200 gram boter
2 eetlepels oranjebloesemwater
13 cl slagroom

Bereiding:

Van het deeg:
Laat de gist oplossen in een beetje lauwe melk (duurt ongeveer een kwartiertje, af en toe doorroeren). Roer de bloem, het zout en de suiker in een ruime kom door elkaar. Doe er de gist, de rest van de lauwe melk, de boter, het oranjebloesemwater en het ei bij en kneed alles tot een soepele deegbal. Leg een theedoek over de kom en laat 2 uur staan. Beboter een springvorm en verdeel het deeg gelijkmatig over de bodem. Laat nog 30 minuten narijzen.
Verwarm de oven voor op 180 graden. Bestrijk de bovenkant van het deeg met de losgeklopte eierdooier, bestrooi met de fijngehakte kandijsuiker en bak de taart in 20 minuten af. Controleer door er een prikker in te steken; komt die er schoon uit, dan is de taart gaar.
Maak intussen de vulling door in een ruime kom de eieren los te kloppen met de helft van de suiker en de maïzena. Verhit de melk (tegen de kook aan) samen met de rest van de suiker en het oranjebloesemwater. Meng het melkmengsel door de eiermassa, doe alles terug in de pan en laat op laag vuur warm worden (niet koken!). Meng er vervolgens de helft van de boter door. Laat de massa afkoelen en doe er dan de rest van de boter (op kamertemperatuur) bij. Meng alles met een vork goed door elkaar tot een mooie gladde crème.
Klop de slagroom met de mixer tot hij in punten blijft staan, meng hem daarna voorzichtig scheppend door de crème.
Snij de afgekoelde taart horizontaal doormidden, zodat je twee even dikke ronde schijven krijgt. Beleg de onderste helft met de crème. Leg de bovenste helft erop en laat de Tropézienne minstens een uur in de koelkast opstijven.

1 gedachte over “Recept van de week: Verjaardags-tarte tropézienne”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven