Recept van de week: Barbagiuan

vr 24 juli 2015

Categorieën: , ,

Schermafbeelding 2015-07-24 om 12.30.02

Voor de liefhebbers van de Méditerrane keuken: het is weer vrijdag, dus tijd voor een kersvers recept. Niet echt ingewikkeld en ook met ingrediënten die in Nederland en België verkrijgbaar zijn, te maken.
Alle recepten zijn bedoeld voor 4 personen.

Komt ‘Oom Jan’ op de immateriële erfgoedlijst van de Unesco? Zou zomaar kunnen, want de Monegasken doen er alles aan om hun Barbagiuan (Monegasks voor ‘Oncle Jean’) erkend te krijgen. Opmerkelijk is wel dat het initiatief om dit uiterst traditionele hapje op de wereldefgoedkaart te zetten, uitgaat van een stel jongeren, verenigd in ‘A Roca’, eveneens verantwoordelijk voor het Fête du Barbagiuan dat onlangs gehouden werd. Doorgaans is het de ‘oude hap’ die zich voor dergelijke zaken inspant. Maar blijkbaar was het initiatief overtuigend genoeg om het Conseil économique et social de Monaco, en l’Education nationale voor de goede zaak te winnen, want het verzoek om erkenning is inmiddels officieel bij de Unesco ingediend.
Maar wat is het nou eigenlijk, Barbagiuan? Een borrelhapje. Een deegkussentje gevuld met snijbiet en nog zo het een en ander; iedere Monegask heeft wel een eigen recept. En bij vrijwel alle (ook officiële) borrelgelegenheden wordt het geserveerd. Ook bij het befaamde sterrenrestaurant Alain Ducasse à l’ Hôtel de Paris in Monaco staat het op de kaart, en in het prinselijk paleis weten ze ‘Oom Jan’ eveneens te waarderen. Dan kunnen wij natuurlijk niet achterblijven. Dus: à nous!

Ingrediënten:

Voor het deeg:
250 gram bloem
1 eetlepel olijfolie
10 cl water
snufje zout

Voor de vulling:
50 gram gekookte rijst
1 bosje blettes (snijbiet) of 300 gram verse spinazie
1 kleine ui
2 tenen knoflook
2 eieren
½ bosje peterselie
½ theelepel herbes de provence
geraspte parmesan
olijfolie
peper uit de molen

Bereiding:

Van het deeg:
Doe de bloem, het water, de olijfolie en een snufje zout in een ruime kom en kneedt er een stevig deeg van; het moet straks goed uit te rollen zijn.

Van de vulling:
Kook de rijst gaar en zet weg.
Pel en snipper de ui, pel de knoflooktenen, hak de peterselie fijn.
Blancheer het blad van de blettes/snijbiet (of de spinazie) even in heet water, laat goed uitlekken en snij heel fijn.
Verhit een scheutje olijfolie in een koekenpan en smoor er de ui in aan. Pers er de knoflook boven uit, roe even door en draai het vuur uit.
Meng in een ruime kom de rijst, de snijbiet (of spinazie), de peterselie, het ui/knoflookmengsel (met aanhangende olijfolie), de herbes de provence, de eieren, de parmesan en wat peper door elkaar. Proef op smaak en zet weg.
Rol het deeg zo dun mogelijk uit op een vel bakpapier (anders kleeft het vast) en steek er rondjes van, bijvoorbeeld met een glas. Haal het overtollige deeg tussen de rondjes uit, maak er opnieuw een bal(letje) van, rol nogmaals uit en steek er weer rondjes van tot al het deeg zo’n beetje is opgebruikt.
Leg op elk rondje een klein hoopje vulling, zorg dat de randen goed vrij blijven, en klap de flapjes dubbel zodat er halve maantjes ontstaan. Druk de kanten goed aan met een vork.
Frituur de halve maantjes in de hete olie en laat ze uitlekken op keukenpapier.
De Barbagiuan kunnen zowel warm als koud worden gegeten.

3 gedachten over “Recept van de week: Barbagiuan”

  1. Een traditionele gerecht wordt dus door jong en oud, arm en rijk gewaardeerd.

    Het lijkt mij lekker als aanvulling op de gebruikelijke borrelgarnituur. Ook een goede vervanger van de bitterbal voor de vegetariers.

    Smakelijke groet,

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven